Vedieť povedať NIE je prospešné. Naučme sa to!
StoryEditor

Umenie povedať NIE: Tak jednoduché a zároveň náročné. Ako na to?

07.12.2023, 13:56
Zdravie

Ak chcem, idem. Ak nechcem, nejdem. Bodka!

V práci chceme, aby nám nehovorili nie

Sú oblasti vzťahov, kde sme si istí, že ak občas (podľa potreby viackrát) vytiahneme kartu odmietnutia, nič strašné sa nestane. Kamošky pochopia, muž sa urazí a potom zas odrazí, deti sa vyplačú, rodičia a súrodenci zabudnú. V pracovnom prostredí je to však celá veda.

Kým v mladosti sa človek chopí každej šance, teší sa novej príležitosti a dôvere, v 40-ke má už vyskúšané nadčasy a ich prínos, vydarené projekty aj tie, ktoré nevyšli, a tak zvažuje. Moje áno v práci znamená niekedy nie súkromnému životu. Treba si dobre vyberať. Lenže vyberanie sa môže zmeniť na preberanie. Vaše NIE riskuje, že sa premení na znak nekolegiality. Operácia asertivita je v pracovnom prostredí mínové pole.

Návod, ako ju múdro využiť, sa však až tak nelíši od postupov v súkromí. Treba zvoliť sebavedomý, ale prívetivý tón. Byť čo najstručnejší a vystihnúť správny moment. Dá sa povedať, že v profesionálnom prostredí sa umenie povedať nie mení na umenie komunikácie, aby vám nepovedali nie. Trik je vraj v tom, ako formulujete svoje žiadosti. Ponúknite vždy alternatívu. Šéf by mal mať vždy pocit, že má na výber a rozhodnutie urobil sám. Príklad? Po porade si chcem vypýtať vyšší plat. Pani riaditeľka, je tu posledný bod, ktorý by som s vami chcela prebrať. Mali sme výborný rok a moje výsledky stúpli, mohli by sme uvažovať o zvýšení platu? Na takto položenú otázku, jasne a bez omáčky, bude šéfka len ťažko odpovedať NIE.

Nie, ty si ma nepočul/a?

Vo vzťahoch, ktoré fungujú, sa najťažšie počúva aj hovorí NIE partnerovi. Kompromisy, presviedčanie, ústupky, to všetko má svoje nuansy a pravidlá. Nie je však jednoduchšie niekedy povedať NIE jasne? Šetrí to čas, slová a verte, že vás to tak neunaví ako psychologické partnerské vyjednávanie – či už ide o to, do čoho investovať, kam sa vybrať na dovolenku alebo či chceme mať v 40-ke ešte jedno dieťa. Nemyslite na situáciu, ale na výsledok. Navyše partnera poznáte a viete, čo na neho zaberá. Viete predvídať reakcie svojho „publika“, to, na ktoré argumenty je citlivý a, naopak, čo na neho neskúšať, lebo ho len podráždite. Ak s niečím nesúhlasíte, nechoďte okolo horúcej kaše. Ak sa aj bojíte, že partnera zraníte alebo sklamete, vedzte, že dominantná rozhodná žena je príťažlivejšia ako tá, ktorá sa mužovi nikdy nepostaví.

Štyri tipy, ako povedať NIE s ľahkosťou

  1.  Nemyslite na situáciu, ale na cieľ. Tým môže byť napríklad ušetrený a lepšie využitý či príjemnejšie strávený čas.
  2. Buďte stručná a jasná. ak ste jasne rozhodnutá, dopredu si premyslite svoje argumenty a predvídajte protiargumenty, ktorými by vás partner či šéfka mohli presviedčať.
  3. Vyberte si spôsob komunikácie, ktorý vám najviac vyhovuje. Ak sa cítite lepšie v písomnom prejave ako v ústnom, napíšte e-mail alebo namiesto telefonátu napíšte SMS.
  4. Nie dnes nemusí byť nie aj zajtra. Máte právo zmeniť názor, dať sa presvedčiť. ak na niečo nemáte čas alebo chuť dnes, zajtra to môžete cítiť inak.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 08:10