Cvikla má množstvo vitamínov a minerálov.dreamstime
StoryEditor

Červené potraviny, ktoré by vám v jedálničku nemali chýbať. Prečo sú také zdravé?

28.11.2023, 08:00
Zdravie

Ovocie a zelenina červenej farby by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, no aj antioxidantov, ktoré vás chránia pred voľnými radikálmi. Môže za to predovšetkým práve červená farba.

Ovocie a zelenina by mali byť súčasťou každého jedálnička. Ich pravidelnou konzumáciou zabezpečíte telu dostatočný prísun dôležitých živín.

Prečo červená

Červené potraviny sú bohatým zdrojom rôznych minerálov, vitamínov a antioxidantov. No okrem nich obsahujú aj veľmi účinné látky lykopén a antokyán. Tie pôsobia preventívne proti rôznych nádorovým ochoreniam, udržiavajú optimálne funkcie srdca a ciev. Antokyán má zároveň protizápalové a antibakteriálne účinky. Okrem toho pozitívne pôsobí na zrak, vplýva na zdravie pečene a znižuje krvný tlak.

Najlepšie červené potraviny

Červená kapusta je prvou z pätice potravín, ktoré by ste mali mať pravidelne vo svojom jedálničku. Ideálne nie vždy v kombinácii s mastnými lokšami a kačicou. Kapusta obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, no aj minerály vápnik, horčík, draslík či fosfor. Vďaka vláknine budete dlho sýty a ovplyvňuje správnu činnosť čriev. Je to navyše diétna zelenina, vďaka ktorej sa vám bez problémov podarí zbaviť pár kilogramov. Druhou červenou super potravinou je určite červená cibuľa. Podobne ako kapusta je bohatá na množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Znižuje riziko vzniku osteoporózy a vplýva tiež na kvalitu vašich nechtov a vlasov. Pozitívny vplyv má aj na celú tráviacu sústavu. Treťou potravinou, ktorá určite stojí za zmienku je granátové jablko. To v našich končinách stále nepatrí k ovociu, ktoré by sa pravidelne konzumovalo. A to je škoda. Práve granátové jablko má množstvo blahodarných účinkov na vaše zdravie, ale aj pleť. Chráni srdce aj zrak, pomáha pri budovaní imunity, podporuje trávenie a mnoho ďalšieho. Okrem toho má skvelú chuť a dá sa kombinovať tak so slanými, ako aj sladkými pokrmami. A pri ovocí ešte chvíľu zostaneme. Práve teraz je obdobie citrusových plodov. Využite najmä silu červeného grapefruitu. Je to vitamínová bomba, ktorá má celý rad vitamínov. Podobne ako predošlé potraviny ochráni telo pred rôznymi chorobami, navyše podporuje tvorbu kolagénu a to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa často využíva aj v kozmetickom priemysle. Prvé vrásky ani predčasné starnutie pleti tak nebude mať žiadnu šancu. Päticu skvelých, červených potravín uzatvára cvikla. Nenápadná, cenovo dostupná a taká zdravá, že by ste ju mali jesť čo najčastejšie. Na sladko, slano, v šalátoch či ako prílohu. Cvikla v akejkoľvek podobe vášmu organizmu dodá množstvo živín a látok, ktoré ho chránia pred chorobami. Podporuje rast buniek, chráni srdce aj cievy. Je vynikajúcim prostriedkom na zlepšenie trávenia. Konzumovať by ju mali aj športovci, pretože vplýva na okysličovanie svalov. Priaznivo pôsobí aj na pečeň a dokonca podporuje dobrú náladu. Dajte teda tejto aj ostatným plodom vo vašom jedálničku viac priestoru. Ich účinky pocítite na vlastnej koži.

image

Granátové jablko by vo vašom jedálničku nemalo chýbať.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 15:02