V prípade potreby si nasaďte doplnok výživy, ktorý je zdrojom vitamínov skupiny B.dreamstime
StoryEditor

Vitamíny skupiny B: Ich nedostatok pocítite nie len na vlastne koži

22.10.2023, 14:00
Zdravie

Telo potrebuje pre svoje fungovanie okrem iného aj množstvo vitamínov a minerálov. Každý má vplyv na iné funkcie a ich nedostatok sa raz dva odrazí na vašom zdraví. Dôležité sú v tomto smere aj vitamíny skupiny B. Sú dôležitou súčasťou všetkých procestov v organizme a ich príjem by ste nemali podceňovať.

Nedostatok vitamínov skupiny B si možno nevšimnete hneď, no niektoré signály budú neprehliadnuteľné.

B-komplex

Vitamínmi skupiny B je označovaný komplex ôsmych rôznych vitamínov – B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B3 – niacín, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, B7 – biotín, B9 – kyselina listová a B12 – kobalamín. Každý z nich je dôležitý a zastáva v tele konkrétne úlohy. Práve preto si môžete často zakúpiť doplnky výživy, v ktorých je zastrešených všetkých 8 vitamínov.

Nedostatok vitamínov

Ak podceníte dostatočný príjem týchto vitamínov, odraziť sa to môže vo viacerých smeroch. Jedným z častých príznakov je nechutenstvo. Nič výnimočné nie je ani svalová slabosť, pripomínajúca svalovicu, alebo stavy pri chrípke. Ak trpíte suchou kožou, ktorá má sklony k popraskaniu, tiež by ste mali zbystriť pozornosť. Rovnako sa to odrazí na kvalite vašich vlasov a nechtov. Tie sa budú oveľa viac lámať, štiepiť, budú krehké. Pri nedostatku týchto vitamínov však môžete čeliť aj psychickým problémom. Podráždenosť, zlá nálada, ale aj depresívne stavy môžu nastať za predpokladu, že telu dlhodobo chýbajú spomínané vitamíny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 08:01