Zuzana Kopáčiková - ICF, certifikovaná koučka, mentorkoa so zameraním na oblasť ženského cyklu, ženskej (ne)plodnosti a ivf prípravy.archív
StoryEditor

Keď sa dve čiarky nechcú ukázať: Rozprávali sme s certifikovanou mentorkou so zameraním na oblasť ženskej (NE)plodnosti

22.10.2023, 16:00
Zdravie

Problémy s neplodnosťou trápia čoraz viac párov. Niektoré sa dajú vyriešiť rýchlo, no väčšina z nich je beh na dlhú trať a zahŕňajú komplexnejšiu zmenu životného štýlu. O tom, ako si vieme pomôcť a čo robiť, ak sme sa aj my stretli s neplodnosťou, sme sa porozprávali so Zuzanou Kopáčikovou, ICF, certifikovanou koučkou, mentorkou so zameraním na oblasť ženského cyklu, ženskej (ne)plodnosti a ivf prípravy.

Vedela by si na začiatok zhodnotiť stav, ako to majú momentálne páry na Slovensku s neplodnosťou?

Je to, samozrejme, veľmi individuálne, každá žena, každý pár je iný, nerada dávam všeobecné vyhlásenia na túto tému. Pravda však je, že ženská, ale aj mužská plodnosť už nie je tak úplnou samozrejmosťou a počet žien a mužov, ktorí trpia neplodnosťou, stále pribúda, a to nielen na Slovensku, ale aj vo svetovom meradle. Treba tiež povedať, že pribúda aj žien, párov, ktoré sa začínajú aktívne zaujímať o svoju plodnosť a hľadajú cesty, ako prirodzene podporiť svoje reprodukčné zdravie.

Viem, že sú určité normy podľa veku, koľko je v poriadku, aby sa pár o bábätko snažil a, naopak, kedy by už mali vyhľadať doktora. Vedela by si nám ich priblížiť?

Vo všeobecnosti platí odporúčané pravidlo, že ak sa žene do 35 rokov nedarí otehotnieť počas jedného roka počas pravidelných pokusov o otehotnenie, tak by mala vyhľadať odbornú pomoc. Ak má žena viac ako 35 rokov, tak by mala vyhľadať odbornú pomoc už po 6 mesiacoch neúspešných pokusov o otehotnenie.

Tieto odporúčania sa, samozrejme, týkajú zdravých žien s pravidelným menštruačným cyklom. Ak existujú zdravotné problémy, napríklad problémy so štítnou žľazou, autoimunitné ochorenie, príliš dlhý menštruačný cyklus (35 dní a viac) alebo príliš krátky menštruačný cyklus (menej ako 21 dní), tak je potrebné sa aktívne zaujímať o svoju plodnosť a menštruačný cyklus aj skôr.

Ale toto sú, samozrejme, všeobecné odporúčania, môže sa stať, že aj zdravej žene – páru sa rok nedarí otehotnieť a netreba robiť pre to paniku, treba sa pozrieť, ako prebiehali predchádzajúce mesiace.

Aký je najčastejší problém u žien a aký u mužov? Aké sú vlastne faktory, ktoré zapríčiňujú neplodnosť?

Presná diagnostika neplodnosti patrí do rúk lekárov. Pretože tých dôvodov môže byť viacero, tak na strane ženy, ako aj na strane muža. Ešte donedávna platilo, že problémy s neplodnosťou sú len na strane ženy, ale toto už dávno neplatí. Práve naopak, čoraz častejšie sa potvrdzu ­ je, že mužská neplodnosť začína pomaly prevažovať. Ak by sme mali ísť do úplných detailov, tak by to bol poriadne dlhý zoznam príčin neplodnosti.

Zjednodušene môžeme rozdeliť príčiny neplodnosti na zložitejšie a jednoduchšie. Tie zložitejšie patria do rúk lekárov – špecialistov. Nie som lekárka, na tento fakt stále upozorňujem. No pre také naše rýchle priblíženie môžem uviesť, že tak u ženy, ako aj u muža môže ísť o hormo ­ nálne poruchy, poruchy genetickej výba ­ vy či imunologické faktory. Diagnostikou týchto príčin sa zaoberajú lekári špecialisti, ako som povedala, toto nie je moja oblasť pôsobenia.

Tým, čím sa vo svojej praxi zaoberám, sú, nazvime to jednoduchšie prí ­ činy neplodnosti, ale ide aj o celkovú prácu s menštruačným cyklom a hormonálnym zdravím. Pomáham klientkam a párom hľadať príčiny neplodnosti v každodennom živote.

Na prvý pohľad vyzerajú tieto príči ­ ny nepodstatne a zanedbateľne, ale majú obrovský dosah nielen na to, ako sa cítime, koľko máme energie, či máme chuť ísť si napríklad zacvičiť, ale ovplyvňujú aj kvalitu tak mužského, ako aj ženského reprodukčného zdravia napríklad aj tým, že keď sme oddýchnutí, máme väčšiu chuť na sex.

Môj prístup je hlavne o kvalite životného štýlu, ako sú každodenné návyky, zvyky, stereo ­ typy, ako je spôsob stravovania, čas, kedy jeme a čo jeme, kedy chodíme spať, ako sa vieme vyrovnať so stresom, ako reagujeme, keď sme unavení, aký máme pitný režim, ako sa staráme z fyzickej a emočnej stránky o svoje telo. Pracujem s klientkami, ktoré potrebujú upraviť svoju váhu, pretože trpia napríklad nadváhou alebo podváhou.

Pretože plod ­ nosť si dokážeme podporiť aj takým spôsobom, že máme primeranú váhu. Každoden ­ né zvyky a návyky, práca so stresom sú jedna oblasť, druhou oblasťou je, že pomáham klientkam spoznať ich men ­ štruačný cyklus, plodné a neplodné dni ovuláciu, ale aj typ hormonálneho fungovania a dávam im tipy, ako pomocou svojpomocných stratégií, každodenných aktivít si dokážu podporiť svoj menštruačný cyklus a hormonálnu rovnováhu.

A aké rituály a návyky by sme si mali my ženy pridať do nášho denného harmonogramu, aby sme podporili svoju plodnosť?

Nejde len o plodnosť. Veľa žien robí tú hlavnú chybu, že sa začína zaujímať o svoj cyklus a plodnosť, keď sa snažia o otehotnenie, ale základom je zaujímať sa o svoj menštruač ný cyklus a hormonálny systém oveľa skôr. Vedieť, čo oslabuje a čo podporuje hormonálny systém, je základná starostlivosť, ktorú by mala poznať každá žena v každom veku.

Spoznať svoje telo, vedieť, kedy sú plodné a neplodné dni, zapisovať si priebeh menštruačného cyklu a sledovať aj hormonálne výkyvy, PMS prejavy a ďalšie. Hormonálny systém má rád pravidelnosť, zvlášť ženský hormonálny systém je veľmi citlivý na stres, nemá rád nepravidelný životný štýl a extrémy.

K hlavným odporúčaniam určite patrí: pravidelné stravovanie, pravidelný a výdatný spánok, kvalitný oddych, mať balans medzi prácou a oddychom, kvalitný pitný režim. Pridávať do stravy komplexné a kvalitné sacharidy, kvalitné bielkoviny a zdravé tuky. Dostatočne, kvalitne a pestro sa stravovať.

Zaradiť do každodenných aktivít primeraný šport. Upozorňujem primeraný, pretože veľa žien považuje krátku prechádzku za dostačujúcu alebo iné idú zas do extrému a intenzívne cvičia päť- až šesťkrát týždenne. Ani jedno, ani druhé nie je, samozrejme, dobre nastavené.

Naopak, vedela by si pomenovať zlé návyky, ktoré mnoho tvojich klientok má a majú zlý vplyv na ich cyklus, hormóny a koniec koncov aj na ich plodnosť?

Tak už som zopár prehreškov spomenula. Každodenné fungovanie dokáže veľmi intenzívne ovplyvniť pozitívnym, ako aj negatívnym spôsobom reprodukčné zdravie. Mnoho žien, ale aj mužov si neuvedomuje, že neplodnosť nevznikne za krátky čas, vzniká v priebehu niekoľkých mesiacov až rokov.

Jedným veľkým prehreškom je vyčerpávajúci životný štýl, ponocovanie, nedostatok spánku, ale aj prejedanie sa alebo dlhodobé hladovanie, či podceňovanie rizika sexuálne prenosných ochorení. Prichádzajú ku mne mladé ženy, ktoré začínajú rozmýšľať o založení rodiny, len má to jeden háčik, neprichádza u nich k ovulácii, niekoľko mesiacov už nemali menštruáciu. Keď sa ich pýtam na ich životný štýl, tak u takýchto žien v ich minulosti nachádzam anorexiu, bulímiu, dlhodobé hladovanie a veľkú snahu mať pod kontrolou svoje telo, túžbu po dokonalosti, tlak na výkon.

Majú síce vysnívanú postavu, prácu a iné, ale za akú cenu. Toto sú veľmi dôležité veci, o ktorých by sa malo hovoriť, pretože keď vysvetľujem takýmto ženám, ako funguje menštruačný cyklus a čo všetko potrebuje, aby dobre fungoval, tak mnohé ženy reagujú prekvapene, pretože mali pocit, že fungovali dobre a často sa ma pýtajú, prečo im toto niekto nepovedal oveľa skôr. Čiže veľmi častými prehreškami sú extrémy, či už jedným smerom, alebo aj druhým smerom.

Tvrdý alkohol, príliš veľa kofeínových nápojov, ale aj príliš veľa polotovarov, fastfoodu, vysoko spracovaných potravín, ktoré prešli viacerými priemyselnými úpravami a majú často zvýšené množstvo soli, cukru, nasýtených tukov, to všetko spôsobuje nielen obezitu, zaťažuje imunitný a tráviaci systém, ale takéto stravovanie má, samozrejme, odraz aj na reprodukčnom zdraví, na kvalite vajíčok a spermií.

A ešte jednu vec spomeniem, a to je nekritické preberanie aj na prvý pohľad dobrých a často veľmi odporúčaných aktivít. Napríklad skoré vstávanie, otužovanie, prerušovaný – dlhý pôst sú určite dobrá inšpirácia a mnohí ľudia sa cítia pri nich dobre a je to tak úplne v poriadku, ale treba povedať, že nie sú pre každého človeka, pre každú ženu, nie sú to univerzálne aktivity, ktoré pomôžu každému lepšie sa cítiť. Ako som spomenula, ženy sú citlivejšie na stres a tieto aktivity môžu vyvolávať zvýšenú stresovú reakciu a narušenie hormonálnej rovnováhy, skrátenie, predĺženie menštruačného cyklu až stratu menštruačného cyklu.

Ako pripravuješ svoje klientky na celý IVF proces? Je niečo, čím si vedia pomôcť pred tým, než sa tento proces začne?

Samozrejme, u každej klientky je to trochu iné. Každá má trošku inú situáciu, nie je možné povedať jeden konkrétny návod. Pre mňa je dôležité vedieť, aká konkrétna situácia ju priviedla k asistovanej reprodukcii, a potom sa snažím navrhnúť pre ňu konkrétne kroky, ktoré jej pomôžu zvýšiť šance na otehotnenie.

No jeden všeobecný krok platí pre všetky, a to začať sa pripravovať na celý IVF proces niekoľko mesiacov pred samotným výkonom. Je dôležité si upraviť stravu, životný štýl, aby telo a aj myseľ boli oddýchnuté a pripravené. Toto je veľmi dôležité východisko pre úspešný výsledok. A je jedno, či žena absolvuje jednoduchšiu alebo zložitejšiu formu asistovanej reprodukcie.

Ruka v ruke s fyzickým stavom ide podľa mňa aj ten duševný. Myslíš, že môže aj psychické nastavenie vplývať na plodnosť?

U žien môže stres a duševná nepohoda ovplyvniť hormonálnu rovnováhu, čo môže mať negatívny vplyv na ovuláciu a menštruačný cyklus. U mužov môže stres ovplyvniť produkciu testosterónu, čo môže ovplyvňovať napríklad aj kvalitu spermií. Vplyvom stresu sa u oboch pohlaví môže znížiť sexuálna túžba, čo, samozrejme, má vplyv na otehotnenie. V strese sa správame inak, horšie sa stravujeme, menej kvalitne spíme, zabúdame relaxovať, menej pozornosti venujeme telesným signálom, že niečo nie je v poriadku.

Pravidelná primeraná fyzická aktivita, relaxačné cvičenia, dostatok spánku, zmena životného štýlu, zdravá strava a podpora, či už od blízkych alebo v podobe fertility kouča, terapeuta dokáže veľmi veľa urobiť.

Čo radíš svojim klientkam, keď vidíš, že ich celý proces boja za bábätko psychicky unavil a zobral im silu?

Na toto neexistuje jednoznačná odpoveď. Každá žena je iná, pre každú niečo iné funguje. Určite je dobré dať si niečo ako prázdniny, zastaviť sa a netlačiť na seba, netlačiť sa do výkonu, urobiť si takú sebareflexiu. Samozrejme, neporovnávať sa, aj keď viem, že konkrétne tento krok je pre mnohé ženy veľmi ťažký.

Veľmi dobrým prístupom je nezúžiť si svoju existenciu iba na otehotnenie, ale žiť svoj život, neprestať robiť aktivity, ktoré robili radosť. Pretože z nich prichádza energia, dobíjajú sa baterky. Mnohé ženy – páry sa pokúšajú o otehotnenie aj niekoľko rokov a tieto roky sú kompletne podriadené iba otehotneniu, preto je dôležité sa zastaviť a pozrieť sa na celú situáciu trochu inak. Je dôležité si uvedomiť, že tento čas sa už nevráti.

Je to veľmi zaťažujúce aj pre samotné ženy a ich okolie, keď sa jediným životným cieľom stáva len otehotnenie. Preto je dôležité aj pri dlhodobej neplodnosti mať a pestovať si rôznorodé radosti života a vnímať, čo všetko pozitívne sa nám deje v živote a ono sa určite deje.

Je niečo, čo by si odkázala párom, ktoré si čítajú tento rozhovor a tiež majú problém s otehotnením a prechádzajú si v dôsledku toho náročným obdobím?

Dobrou stratégiou je nestrácať nádej, ale hľadať odpovede, informovať sa. Nebáť sa vyhľadať špecializované pracovisko, ktoré dokáže urobiť podrobné vyšetrenia a zistiť možné príčiny, či už na strane ženy alebo muža. Samozrejme, to nie je všetko, možno sa aj zamyslieť, čo mi má táto situácia ukázať, čo je dôležité si všimnúť.

Mnoho žien – párov žije veľmi vyčerpávajúcim životným štýlom, v takom prípade je dôležité naučiť sa spomaliť, znížiť pracovné tempo, relaxovať, pravidelne sa stravovať, dopriať si pohyb, pracovať so svojimi strachmi, emóciami. Vytvoriť si priestor na kvalitný aktívny oddych, ďalší sebarozvoj, sebakultiváciu.

A ako som už spomínala, neredukovať sa iba na rozmnožovanie, nenechať si vziať neplodnosťou životné radosti, potešenia, pretože práve tieto maličkosti nás dokážu podržať v ťažkých časoch, vytvárajú dobrú náladu, nabíjajú energiou a v konečnom dôsledku dávajú aj motiváciu pokračovať ďalej a nevzdať sa.

Zuzana Kopáčiková, phD. (48)

Je ICF certifikovaná koučka, mentorka so zameraním na oblasť ženského cyklu a ženskej (ne)plodnosti, IVF prípravy. Ženskej problematike sa začala venovať ešte počas vysokoškolského štúdia na FFUK, kde aj ďalej pokračovala v doktorandskom štúdiu. Profesionálne sa oblasti ženskej plodnosti, menštruačnému cyklu a fertility koučingu venuje od roku 2013.

Pomáha ženám získať zmenou stravy, životného štýlu a nastavenia psychiky obnovu hormonálnej rovnováhy, otehotnieť a získať tak zmysluplný život. Spolupracuje s lekármi, gynekológmi a centrami asistovanej reprodukcie. Na sociálnych sieťach búra stereotypy a inšpiruje tisíce žien k novému pohľadu na ženský cyklus, plodnosť a hormonálnu rovnováhu. Je zakladateľkou projektu GynAktiv, ktorého cieľom je online vzdelávanie v oblasti ženského zdravia. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 11:00