Kýchanie do dlane bez vreckovky je neprípustné.Shutterstock
StoryEditor

Chrípkové obdobie je bohužiaľ za dverami: Ľudia sa stále nenaučili kýchať BEZPEČNE a s noblesou!

18.10.2023, 11:04
Zdravie

Niektorých katastrofálne obdobie korony nič nenaučilo! Nie je to tak dávno, keď sme všetci sedeli v izolácii a nosili respirátori. Modlili sme sa aby mesiace neistoty skončili. Jedna z najzádnejších vecí bolo nekýchať a nekašľať do dlane. Dnes ako keby väčšina na toto pravidlo zabudla a baktérie z úst a nosa smerujú priamo do dlane a potom ňou chytajú rúčky v MHD, čašníci roznášajú kávu a predavačky vykladajú tovar.

Umývanie rúk sa učia už malé deti. Snáď sa ním riadia aj dospelí. Lenže kam sa pozriete väčšina ešte stále zanedbáva pravidlo kam kýchnuť, keď to na nás príde. Lebo nie vždy máte na ulici možnosť si utekať umyť ruky. Výbornú službu robia dezinfekčné gély na ruky, no koľký ich nosíte pri sebe?

Kýchanie je prekvapivo silný telesný proces. Podľa odborníkov z Clevelandskej kliniky totiž hlien a vzduch z nosa vystreľuje až rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Rozprskne sa do okolia asi 40-tisíc kvapôčiek. Táto sila sa prejaví, či už kýchnutie zadržíte alebo nie. Preto je nad slnko jasné, že tento prirodzený proces nezadržujte.

„Ľudia si občas porania ušné bubienky alebo dutiny, keď sa snažia potlačiť veľmi intenzívne kýchnutie,“ vraví clevelandská imunologička Rachel Szekelyová, ktorá v článku zverejnenom na webovej stránke kliniky nabáda ľudí, aby kýchali voľne a nesnažili sa kýchnutie zadržať. Avšak v spoločnosti či len tak na ulici alebo v kaviarni kýchanie svoje pravidlá nie z rozmaru, ale aby sme chránili okolie a boli tolerantní.

image

Takto určite nie!

dreamstime

Ruku pred ústa? Nie!

Pri kýchaní odporúčajú odborníci otočiť hlavu a kýchnuť do vreckovky na jedno použitie. V prípade ak ju nemáte pri sebe zakryte si ústa a nos lakťom. Nie dlaňou! Vreckovku je potrebné zlikvidovať a ruky dôkladne umyť, prípadne si ich vyčistiť dezinfekčným prostriedkom. To isté platí aj pre kašeľ. Vo všeobecnosti treba vreckovku použiť len raz.

image

Buďte tolerantní a kýchajte medzi ľuďmi do lakťa. 

dreamstime

Ako si správne umývať ruky?

V zásade stačí umyť si ruky teplou vodou a mydlom. Dĺžka a dôkladnosť sú však rozhodujúce. Navlhčite si ruky, poriadne namydlite, nezabudnite ani na medziprstné priestory a končeky prstov a zmyte teplou vodou. Celý tento proces by mal trvať aspoň 20 sekúnd. Na cestách sa odporúča použiť dezinfekčný gél.

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 21:02