Podporte svoje zdravie malými zmenami vo vašom živote.dreamstime
StoryEditor

Aj týchto päť zmien vo vašom živote bude mať pozitívny vplyv na vaše zdravie

14.10.2023, 08:00
Zdravie

Aj vy vnímate, že v dnešnej dobe je viac ako inokedy okolo vás množstvo civilizačných chorôb, rôznych potravinových intolerancií či alergií? Dôvodov, prečo je to tak je viacero. Okrem životného štýlu aj to, čo a koľko jeme, ale tiež hygienické návyky, ktoré sú často na hranici s extrémom.

Na boso

Ďalším problémom, a to najmä u žien, je nosenie nevhodnej obuvi. Nohy v lodičkách na vysokom opätku síce vyzerajú sexi, no len do chvíle, kým si „štekle“ po celom dni nevyzujete z nôh. Aj keď je kvalita pri rozhodovaní o kúpe topánok pre vás dôležitá, často zohráva úlohu aj to, ako topánky vyzerajú. Sú príliš úzke, z nevhodných materiálov, alebo príliš ploché. Ideálne by bolo, keby ste pokiaľ možno chodili čo najviac naboso. V prvom rade nedochádza k stláčaniu nohy a jej deformovaniu, v druhom rade na vlastnej koži pocítite, že žijete doslova v prítomnom okamihu. Najmä, ak topánky necháte doma a vy sa pôjdete prejsť po vonku. Ak sa na chôdzu naboso zatiaľ necítite, investujte aspoň do barefoot obuvi. Pomôžete si aj tým, ak ju budete nosiť na striedačku s klasickými topánkami.

Otužovanie

Otužovaniu prepadlo už mnoho ľudí, ktorí si jeho benefity nevedia vynachváliť. A niet sa čo čudovať. Zo zdravotného hľadiska toho otužovanie ponúka skutočne mnoho. Práve preto by ste mu mali dať šancu aj vy a z času na čas sa ponoriť do studenej vody. Nemusíte hneď plávať v zamrznutých jazerách. Choďte na to postupne. Počnúc studenou sprchou, až po obmedzenie vrstiev oblečenia, do ktorého ste schopní sa v chladnejších mesiacoch zababušiť.

Za hranice

Ak chcete cítiť progres vo veciach, ktoré robíte, mali by ste z času na čas vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Dopriať telu záťaž, na ktorú nie je bežne zvyknuté. Hýbať sa a prekonávať svoje hranice. Nebojte sa, keď si budete myslieť že už nevládzete, ešte stále ste schopní podať skvelý výkon.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 17:06