Podporte svoje zdravie malými zmenami vo vašom živote.dreamstime
StoryEditor

Aj týchto päť zmien vo vašom živote bude mať pozitívny vplyv na vaše zdravie

14.10.2023, 08:00
Zdravie

Aj vy vnímate, že v dnešnej dobe je viac ako inokedy okolo vás množstvo civilizačných chorôb, rôznych potravinových intolerancií či alergií? Dôvodov, prečo je to tak je viacero. Okrem životného štýlu aj to, čo a koľko jeme, ale tiež hygienické návyky, ktoré sú často na hranici s extrémom.

Aj tu viac ako inokedy platí, že držať sa zlatej strednej cesty je základom úspechu. A tiež spôsob, ako sa dožiť v zdraví čo najdlhšieho veku.

Prebytky

Dnes nielen že máte všetkého dostatok, ale dokonca prebytok. Na jednej strane je skvelé, že si banány môžete kúpiť celoročne, podobne ako iné ovocie, zeleninu, orechy, mäso či výrobky z neho. V súčasnosti v tomto smere len málo kto pociťuje v našich zemepisných šírkach nedostatok. A aj to je jeden z problémov. Ľudia prijímajú v prieme až o 30% viac kalórií ako potrebujú. Navyše z potravín, ktoré sa ani zďaleka nezhodujú so zásadami racionálneho stravovania. Jedálniček obsahuje množstvo spracovávaných potravín, sladkostí a iných pochutín. Následkom ich konzumácie vzniká obezita, no aj rôzne iné ochorenia.

Čistota pol života?

Ďalším problém je, že venujeme až príliš veľa čase hygiene. Keby to bolo len o každodennej sprche či pravidelnom umývaní rúk, bolo by všetko v poriadku. No ide predovšetkým o to, aké prípravky a koľko ich pri bežnej hygiene používate. Dôležité baktérie, ktoré robia akúsi bariéru na vašej pokožke proti ním nemajú šancu. Aj tu teda platí, že všetko s mierou a rozumom. A pokiaľ možno, aj ekologicky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 13:56