Mladá Natália trpela poruchou príjmu potravy.facebook.com/natali.hricova
StoryEditor

Natália na sieťach zdieľala život s anorexiou. Boj s chorobou prehrala, mala iba 23 rokov

05.10.2023, 07:00
Zdravie

Natália Hricová (†23) na sociálnych sieťach roky zdieľala život s mentálnou anorexiou. Ukazovala, čo denne konzumuje a ako sa snaží s chorobou bojovať. Jej stav sa však postupne zhoršoval. Nedávno anorexii podľahla. Mala iba dvadsaťtri rokov a vážila dvadsať kilogramov.

Poruchy príjmu potravy v posledných rokoch rezonujú nielen v spoločnosti, ale aj na sociálnych sieťach. Nejedna užívateľka sa práve preto rozhodla svoj príbeh s niektorou z porúch zdieľať s ostatnými. Medzi ne patrila aj Natália Hricová. Minulý týždeň zomrela.

Svoj príbeh zdieľala

Hricová sa na sieťach začala pohybovať už zhruba pred ôsmimi rokmi a mnohí ju poznajú pod prezývkou blondenatálii. Do širšieho povedomia používateľov sa dostala predovšetkým vďaka v tej dobe populárnej platforme ask.fm, ktorá je koncipovaná tak, že sa môžete aj anonymne pýtať ostatných používateľov na rôzne otázky. Už tam vtedy zdieľala svoj príbeh a všimli si ju stovky užívateľov. Popisovala, aký je život s mentálnou anorexiou, ako na ňu reaguje rodina, ako sa s ňou snaží vysporiadať alebo čo denne jej. Neskôr si vytvorila účet na Insragrame.

 

Už pred šiestimi rokmi sa verejne zverila s tým, že musela byť kvôli chorobe hospitalizovaná. Stovky používateľov sa jej snažili aspoň cez sociálne siete vyjadriť podpu a dúfali, že sa jej zdravotný stav zlepší. „Snažím sa, ale je ťažké zmieriť sa s tým, že už nie som chudá. Chýba mi to, ale uvedomujem si, že to nie je dobre,“ napísala Hricová. Jej najvyššia váha v tom čase za posledné dva roky bola necelých štyridsaťjeden kilogramov, najnižšia tridsať, pričom merala 160 centimetrov.

image

Mladá Natália trpela poruchou príjmu potravy.

facebook.com/natali.hricova

Jej mama chce pomáhať

Keď mladá blondínka prehrala boj s chorobou jej mama sa rozhodla pomáhať: "Natálka včera prehrala svoj dlhý boj s anorexiou. Mala iba 23 rokov. Dlhé roky sme všetci verili na zázrak, že sa z toho dostane. Anorexia bola silnejšia. Anorexia je tak veľmi zákerná choroba a tak málo sa stále hovorí o tom, koľko ľudí boj s ňou prehrá. Nemôžem zastaviť slzy a zle sa mi hľadajú tie správne slová. Všetky moc prosím, neberte poruchy príjmu potravy (ani iné psychické poruchy a problémy) na ľahkú váhu. A prosím vás všetkých, riešte svoje problémy včas. Aj keď budete mať sami pocit, že nie sú dostatočne „vážne“. Nepodceňujte to. Vyhľadajte včas pomoc."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 04:48