Dajte šancu aj tejto zelenine. Budete prekvapení ako jednoducho sa pripravuje a aká je lahodná.
Štíhla vďaka patizónu
Patizón by nemal vo vašom jedálničku chýbať. Najmä, ak sa snažíte zhodiť pár kíl. Jedálniček v prvom rade spestrí, no telu doplní vitamíny, ktoré tak veľmi potrebujete. Obsahuje len veľmi málo kalórii, no podobne ako cuketa, má v sebe množstvo vlákniny a vody.
Vitamínová bomba
Poďme sa však bližšie pozrieť na to, čo patizón v sebe ukrýva. Okrem vitamínov A, B, C a K sa v ňom nachádza aj množstvo minerálov. Určite treba spomedzi všetkých spomenúť predovšetkým horčík, draslík, fosfor, zinok a železo. Spomenutá vláknina pomôže správnej peristaltike čriev a budete vďaka nej dlhšie sýti. Oproti iným druhom zeleniny má patizón výhodu v tom, že vás z neho nebude nadúvať. Rovnako má močopudné účinky a ak vás trápi zadržiavanie vody v tele, pravidelnou konzumáciou tejto chutnej zeleniny sa môžete tohto problému zbaviť raz a navždy. Vďaka patizónu budete mať pod kontrolou aj množstvo cholesterolu v krvi.
Na všetky spôsoby
Že neviete čo si z patizónu pripraviť? Fantázii sa medze nekladú. Chutný je tepelne upravený, aj surový. A rovnako tak ho môžete použiť do slaných, aj sladkých pokrmov. Vyskúšajte polievku, grilovaný patizón, alebo skvelé a rýchle patizónové placky. Použite najemno nastrúhaný patizón do koláčov či bábovky. Budú vďaka nemu šťavnaté a prepašujete tak zeleninu do pokrmov bez toho, aby nad ňou niekto ohŕňal nos.