Dajte vo vašej kuchyni patizónu šancu.dreamstime
StoryEditor

Patizón viac v predajni neobchádzajte. Prekvapí vás jeho chuť a pri diéte ho môžete jesť na kilá

01.10.2023, 10:00
Zdravie

Patizón je zelenina, ktorú v predajniach ľudia skôr obchádzajú, než aby ju pravidelne nakupovali. A to je chyba. Patizón má nie len skvelú chuť, ale hodí sa aj pri redukčných diétach a má množstvo vitamínov. Použiť sa dá tak v slaných, ako aj sladkých pokrmoch.

Dajte šancu aj tejto zelenine. Budete prekvapení ako jednoducho sa pripravuje a aká je lahodná.

Štíhla vďaka patizónu

Patizón by nemal vo vašom jedálničku chýbať. Najmä, ak sa snažíte zhodiť pár kíl. Jedálniček v prvom rade spestrí, no telu doplní vitamíny, ktoré tak veľmi potrebujete.  Obsahuje len veľmi málo kalórii, no podobne ako cuketa, má v sebe množstvo vlákniny a vody.

Vitamínová bomba

Poďme sa však bližšie pozrieť na to, čo patizón v sebe ukrýva. Okrem vitamínov A, B, C a K sa v ňom nachádza aj množstvo minerálov. Určite treba spomedzi všetkých spomenúť predovšetkým horčík, draslík, fosfor, zinok a železo. Spomenutá vláknina pomôže správnej peristaltike čriev a budete vďaka nej dlhšie sýti. Oproti iným druhom zeleniny má patizón výhodu v tom, že vás z neho nebude nadúvať. Rovnako má močopudné účinky a ak vás trápi zadržiavanie vody v tele, pravidelnou konzumáciou tejto chutnej zeleniny sa môžete tohto problému zbaviť raz a navždy. Vďaka patizónu budete mať pod kontrolou aj množstvo cholesterolu v krvi.

Na všetky spôsoby

Že neviete čo si z patizónu pripraviť? Fantázii sa medze nekladú. Chutný je tepelne upravený, aj surový. A rovnako tak ho môžete použiť do slaných, aj sladkých pokrmov. Vyskúšajte polievku, grilovaný patizón, alebo skvelé a rýchle patizónové placky. Použite najemno nastrúhaný patizón do koláčov či bábovky. Budú vďaka nemu šťavnaté a prepašujete tak zeleninu do pokrmov bez toho, aby nad ňou niekto ohŕňal nos.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 20:22