Janka sa po vyhorení rozhodla venovať naplno športu.evita
StoryEditor

PRÍBEH: Janke Šimkovičovej zamiešal karty pohľad do zrkadla na neželané krivky. A potom to už išlo...

20.09.2023, 11:00
Zdravie

Každá z nás má svoj životný príbeh. Nie vždy ide presne podľa scenára, ktorý si na začiatku dospelého života naplánujeme. Niekedy sa zmení vďaka náhode. Janke Šimkovičovej, zakladateľke supershape.sk, zamiešal karty pohľad do zrkadla na neželané krivky. A potom to už išlo...

Drahé video

No a potom prišiel boom videa. Každý to chcel, ale nikto ho nechcel robiť, pretože bolo veľmi drahé. Tak si vymysleli domáce videá na cvičenie. „Povedala som si, že žien ako ja, na materskej, ktoré nemajú možnosť chodiť niekam cvičiť, asi bude viac. Na internete síce boli videá, ale nikto sa v nich nevyznal. Začali sme teda produkovať krátke, 30-minútové videá pre ženy.“ S humorom vysvetľuje, že príčetná žena najlepšie pozná inú ženu a jej potreby. Jankine videá si získali obľubu, lebo boli koncipované tak, aby sa dali zvládnuť, a pritom boli efektívne.

Ponúkala špeciálne zostavy pre ženy v jednotlivých fázach cyklu, čo dovtedy nikto nerobil. Onedlho dokonca bude na svete aj unikátny program pre ženy pred menopauzou, počas nej a po nej. „Do tohto sme sa pustili aj preto, že to nikto nerobí, a tieto ženy nevedia, ako majú cvičiť a ako sa stravovať.

A práve okolo menopauzy sa telo dramaticky mení. Všetko sa však dá zvládnuť, ak to podchytíme. Menopauza nemusí bolieť a nemusíme trpieť. Rovnako sa venujem ženám po pôrode. Nazývam to osvetové programy. Téma chudnutia je stále tu a priznávam, že mi už trochu ide na nervy. Som skôr za prevenciu a našimi projektmi by som chcela ukázať, že ak sa správame rozumne, môžeme mať krásny kvalitný život až do staroby.“ Zo značky cvičte.sk sa stala supershape.sk s celým tímom ľudí. „Už to dávno nie je len o mne,“ hovorí Janka.

Okrem edukácie a videí na cvičenie robia pre svojich fanúšikov pravidelne výzvy, zakaždým spojené s jedálničkom. „Chceme najmä ženám ukázať, aby sa nebáli jesť. Môžeme si dopriať aj koláč, aj zmrzlinu, pokiaľ poznáme zásady stravovania. Ženy robia najväčšiu chybu v tom, že jedia málo, alebo nárazovo, podceňujú pitný režim. A to nie je dobré pre trávenie a metabolizmus. A kilá nejdú dolu.“ Idem sa prekonať Aktuálne sa so svojimi kolegyňami zapojila do výzvy Beh od Tatier k Dunaju. „Beh je obľúbená letná aktivita, netreba na ňu veľa, stačia tenisky. Tak sme si povedali, že skúsime v lete ľudí rozbehať. Dali sme sa dokopy, je nás dvanásť kamarátok influenceriek a využili sme krásnu príležitosť, že máme na Slovensku skvelú trasu od Tatier k Dunaju. Je to 360 kilometrov a je to štafetový beh. Dvanásť ľudí sa dá dokopy, urobia si harmonogram, aby jednotlivé úseky na seba plynulo nadväzovali, a celú trasu zvládli za 36 hodín. Chceme ukázať bežným ženám, že sa to dá zvládnuť. Aj my sme hoby bežkyne. Vôbec nemáme ambície byť prvé, budeme rady, ak trasu prebehneme v plnom zdraví. Nás láka najmä dobrodružstvo okolo toho,“ dodáva.

Doteraz všetky výzvy, čo sme robili, boli úplne v pohode. „Teraz viem, že to bude aj nepohodlné, ale už z toho nechcem a nemôžem vycúvať. Som súčasťou tímu.“ Pýtam sa, prečo je dôležité prekonávať sa a posúvať svoje hranice. Janka s nadšením vysvetľuje: „Preto, aby sme zažili nové veci a zároveň sa naučili niečo nové o sebe. Keď budem stále iba prešľapovať na tom istom mieste a budem zostávať vo svojej komfortnej zóne, bude mi možno fajn, ale nikam sa neposuniem. Aspoň ja rada spoznávam nových ľudí, nové miesta a chcem zažívať nové veci.“

Netlačiť na pílu

Paradoxne, kedysi Jana beh doslova neznášala. Ako polovica ľudstva. Dnes beh miluje a nevie si svoj život predstaviť bez neho. „Našla som v behu svoju psychohygienu. Pomohlo mi, keď som mala malé deti a mohla som si vybehnúť sama a prevetrať sa.“ Ľudia naozaj často cvičia preto, aby lepšie vyzerali, nebudeme hovoriť, že nie. Janka k tomu hovorí: „Dlhé roky som nebola so sebou spokojná. Zistila som to už ako dievča, nepáčilo sa mi, ako sa moje telo mení. Lebo som sa začala podobať na tú časť rodiny, ktorá mala nábeh na vyššiu váhu a oblejšie krivky. Vedela som, že to nechcem, ale nevedela som, čo s tým. Som z generácie, že nás nikto nenaučil správnu výživu, všetci fičali na nezmyselných diétach. Deti buď nešportovali vôbec, a ak, tak na súťažnej úrovni. Dnes sa už dá dostať k informáciám, môžeme sa vzdelávať. Ale aj ja som prechádzala rôznymi extrémami, keď som prísne delila, čo smiem a čo nesmiem zjesť. Až kým som pochopila, že to tak nemusí byť. Stačí sa uvoľniť a príde opačný efekt. Nemá zmysel príliš tlačiť na pílu, treba si občas dopriať, a najmä oddychovať. Lebo nielen cvičenie a strava majú vplyv na to, ako vyzeráme.“ Dnes sa často hovorí, že hlavne by sme sa mali mať rady také, aké sme. Lenže ako sa mať rada, keď vidíme svoju nadváhu? „Toto je dnes veľká téma a ja nechcem byť ticho. Je to obrovské klišé, keď si nadváhu ospravedlňujeme sebaláskou. Maj sa rada, aká si – čo to znamená? Že je v poriadku, keď máš tridsať kíl navyše a máš zdravotné problémy? To by sme nemali akceptovať. Ešte dlho bude trvať, kým ľudia pochopia, že robiť niečo so svojím telom neznamená len estetické zmeny. Hlavne treba pochopiť, že ide o zdravie. Že zmenou životného štýlu si môžeme zlepšiť kvalitu života a predísť chorobám. Sú to však veľmi citlivé záležitosti a treba si dávať pozor na slová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 06:22