Zuzana Šajmovičová, akupunkturička.kk
StoryEditor

ROZHOVOR Aktívna športovkyňa Zuzana Šajmovičová vyriešila svoje problémy akupunktúrou

13.09.2023, 07:00
Zdravie

Bezmocnosť z bežnej medicíny, ale aj veľké problémy s ramenom a kolenom, ktoré si vtedy aktívna športovkyňa Zuzana Šajmovičová vyriešila práve akupunktúrou, ju priviedli na cestu tradičnej čínskej medicíny. Nadšená pacientka, ktorej vzorom sa stala práve jej vlastná akupunkturistka, sa rozhodla po štúdiu manažmentu študovať to, čo jej dodnes dáva nielen zmysel a naplnenie. Ale aj mnoho spokojných ľudí, ktorým na ich ceste za zdravím a šťastím pomohla.

Podľa tradičnej čínskej medicíny akupunktúra dokáže liečiť množstvo diagnóz. Ochorenia sú teda nerovnováha energií?

Áno, je to tak. Tradičná čínska medicína a celý jej princíp liečby a diagnostiky je veľmi dobre použiteľný v symptomatickej fáze. Veľakrát prídu klienti, ktorí majú napríklad laboratórne výsledky dobré, na RTG ani sone nič nevidno, ale subjektívne sa dobre nemajú. Na základe dôkladnej diagnostiky, keď je dôležité pýtať sa aj na spánok, bolesti hlavy, potenie, stravu či prekonané ochorenia a odsledovanie subjektívnych problémov, vieme zistiť, ktorý orgán má nerovnováhu. Tradičná čínska medicína dokáže riešiť množstvo ochorení tak, ako to podľa mňa dokáže aj kopa iných medicín, ale či sa pacient vylieči, je na ňom samotnom. Je na ňom, či urobí všetko pre to, aby mu to naozaj pomohlo. Či zmení stravu, popracuje aj s hlavou, či sa snaží trochu hýbať alebo, naopak, hýbať menej, ak je niekto hyperaktívny. Do „hry“ teda vstupuje veľa ďalších činiteľov.

Akupunktúra dosahuje úspechy v liečbe, diagnostike a prevencii rozličných ochorení. Vieme vymenovať tie najčastejšie?

Ako terapeut sa často stretávam s celou škálou ženských problémov, kožnými ochoreniami, problémami s pohybovým aparátom či častými migrénami. Škála je naozaj široká, a keďže u nás ešte nemáme špecializované centrá, kde by sa čínski terapeuti venovali len jednej špecifickej veci, každý jeden z nás rieši viacero problémov v rámci svojich možností. Na strane druhej máme právo odmietnuť pacienta, ak sa na jeho liečenie necítime.

Treba však pripomenúť, že človeka ovplyvňuje ako celok, v jednote jeho tela a duše...

Čínska medicína sa nepozerá len na telo fyzické, ale zjednocuje. Vie, že na orgány vplývajú aj naše emócie – to, čo nevieme uchopiť, vieme iba cítiť. Aj v rámci diagnostiky je veľakrát dôležité poznať zázemie klienta. Či ho trápia problémy v práci, v rodine, vo vzťahu, prešiel rozvodom alebo má iné ťažkosti. Na základe toho vieme ďalej definovať smútok, strach, hnev, frustráciu či čokoľvek, čo je u neho uviaznuté a čo unavuje konkrétny orgán, ku ktorému emócia prislúcha.

Na jednej strane sú teda zranenia, ochorenia, na strane druhej sú emócie. Ako dokáže akupunktúra pomôcť tu?

V rámci akupunktúry sa dajú napichávať body, ktoré uvoľňujú uviaznutý smútok či zmierňujú strachy. Samotný orgán a emócia k nemu prislúchajúca sú ako obojstranné nádoby. Keď sa posilní orgán, môže sa zjemniť emócia. S emóciami sa jednoznačne dá týmto spôsobom pracovať.

S ktorými orgánmi sa najviac spájajú naše emócie?

Ak by sme si chceli v skratke vymenovať emócie, tak srdce predstavuje radosť, ktorá môže byť tiež prehnaná a nadmerná. Pečeň je hnev, frustrácia, a ak je v poriadku, človek je zväčša láskavý, hnev dokáže korigovať a nebýva výbušný. Pľúcam sa pripisuje emócia smútku, keď sú dobre skorigované, prevláda pohoda, ľahkosť bytia, všetko dokážeme brať s nadhľadom. Slezina má na starosti sebavýčitky, sebapremietanie či sebaľútosť. Prílišné analyzovanie ju veľmi zaťažuje. Ak je slezina v poriadku, človek je dobre uzemnený a dokáže zvládať dennodenné starosti. Spomenúť môžeme aj obličky, ktoré sú o strachu. Keď sa vedia dobre vyfiltrovať, človek sa nebojí a je odvážny. Ich pozitívna vlastnosť je múdrosť.

Dajú sa ihličky používať aj preventívne, na posilnenie psychickej stability?

Určite áno. Ono vždy sa dá nájsť niečo, čo človeka trápilo za posledné týždne. Či už mal virózu, chrípku alebo len viac práce. Prevenciou sa dá v rámci akupunktúry pripravovať aj na obdobie alergií, posilňovať imunitu. Kedysi sa tradičná čínska medicína preventívne naozaj využívala, veď v Číne sa lekár platil len vtedy, keď boli ľudia zdraví. A v momente, keď ochoreli, lekár nedostal zaplatené, lebo to znamenalo, že zlyhalo jeho liečenie.

Zuzana Šajmovičová (32)

Aktívne sa celý život venovala športu, predovšetkým tenisu a volejbalu. Vyštudovala univerzitu Komenského v Bratislave, odbor manažment, a tiež inštitút tradičnej čínskej medicíny v Prahe. už 8 rokov sa venuje akupunktúre, tradičnej čínskej medicíne aj kurzom hormonálnej jogy pre ženy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 06:14