Černice vám pomôžu pri viacerých zdravotných problémoch.pexels
StoryEditor

Najedzte sa černíc do sýta! Poradia si s bolesťou hrdla či zápchou, no tu ani zďaleka nekončíme

05.09.2023, 14:00
Zdravie

Pokiaľ si máte vybrať medzi černicami či malinami, alebo iným bobuľovým ovocím, zrejme nebudú černice ovocím, po ktorom siahnete ako po prvom z ponuky. No mali by ste im dať šancu. Ich tmavá farba v sebe ukrýva vitamíny, minerály a látky prospešné vášmu telu.

Na imunitu aj krásnu pleť

Tieto drobné plody obsahujú fytoestrogény a tiež vitamíny A, C, E, K a tiež niektoré vitamíny skupiny B. Zanedbateľné nie je ani množstvo vitamínov akými sú vápnik, fosfor, draslík, železo, zinok či horčík. Komplex týchto všetkých zložiek pomôže pri budovaní imunity a pôsobia preventívne proti rôznym ochoreniam. Vitamín E je známy ako vitamín zodpovedný za krásnu pleť. Rovnako aj céčko a antioxidanty, ktoré sú v černiciach bohato zastúpené. Pravidelná konzumácia černíc sa tak odrazí aj na vašej pleti. Navyše bojujú aj proti prvým vráskam.

Zrak a zrážanlivosť krvi

Černice sú však výnimočné aj tým, že obsahujú luteín. Vďaka nemu sa tvorí makula, akýsi ochranný filter, ktorý zabraňuje tomu, aby sa poškodila sietnica v dôsledku oxidačného stresu či vyžarovaniu silného svetla. Anthokyanosidy a vitamíny, ktoré černice obsahujú chránia oči pred rôznymi ochoreniami, ba dokonca zvyšujú a zlepšujú samotné videnie. Vitamín K zase účinne pôsobí na správnu zrážanlivosť krvi, ale aj na hojenie rán.

Zdravé srdce

Na záver je potrebné spomenúť, že práve skladba niektorých vitamínov a minerálov priaznivo pôsobí aj na správnu funkciu srdca. Zabezpečujú hladký tok krvi v tepnách a bráni tak vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ktoré trápia čím ďalej tým viac ľudí. Bojujú tiež proti arytmii a vysokému krvnému tlaku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:24