Holíte si intímne partie? Pozor na riziká!dreamstime
StoryEditor

Holíte si intímne partie? Dávajte pozor na tieto riziká

12.08.2023, 08:00
Zdravie

Holenie intímnych partií je pre väčšinu žien samozrejmosťou. K takejto úprave pristupujú nie len z estetických, ale aj hygienických dôvodov. No v tomto prípade platí, že zdanie často klame. Ochlpenie má svoju funkciu a ak sa ho pravidelne zbavujete, koledujte si o zdravotný problém.

Ženy sa zbavujú chĺpkov na celom tele. Od tváre, cez podpazušie, až po ruky, nohy a intímne partie. Nie je to len akýsi trend. Bez ochlpenia sa jednoducho cítia lepšie.

Ochrana

Chĺpky majú aj v tejto oblasti svoju funkciu. Chránia pohlavné orgány pred baktériami a mikroorganizmami. Áno, môžete oponovať, že aj husté ochlpenie predstavuje priam živnú pôdu pre všetky tieto baktérie, no pokiaľ dodržiavate pravidelnú hygienu a meníte si denne spodnú bielizeň, nič vám nehrozí. Keď sa však holíte, môžete si rozniesť infekcie, akými sú napríklad aj genitálne bradavice. Niektoré výskumy dokonca hovoria aj o tom, že oveľa jednoduchšie sa v prostredí bez chĺpkov šíri aj HPV vírus.

image

Holenie nie je len estetická záležitosť.

dreamstime

Podráždená pokožka

Nič neobvyklé nie je ani podráždenie pokožky v prípade, že často používate žiletku. Jemné ranky sú často bolestivé a zapaľujú sa. Takéto poranenie dokonca môže viesť až k abscesu. Preto by ste sa mali holiť večer, keď viete, že už na sebe budete mať len voľné bavlnené pyžamo a vaša pokožka sa nebude potiť či trieť o iné materiály. Hoľte sa vždy v smere rastu chĺpkov  a aj použitie jemnej peny na holenie je na mieste. Chĺpky budú vďaka nej jemnejšie  a budú sa jednoduchšie odstraňovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:12