Materinu dúšku nájdete na lúkach aj pri lesoch.dreamstime
StoryEditor

Materina dúška: Zbaví vás kašľa, no vedeli ste, že sa v nej môžete aj kúpať?

29.07.2023, 08:00
Zdravie

Pri prechádzkach prírodou v týchto dňoch určite natrafíte na voňavú materinu dúšku. Jej aróma je nezameniteľná a účinky na vaše zdravie sa jej nedajú poprieť. Nazbierajte si jej dostatok, pomôže pri tráviacich problémoch, ale aj pri silnom kašli.

Materinu dúšku si môžete vysušiť a mať tak po ruke účinnú bylinku aj počas zimy, kedy je veľmi náročné vyhnúť sa vírusom a baktériám, ktoré na vás striehnu na každom kroku.

Stop kašľu

Už staré mamy vedeli, že jedným z najúčinnejších liekov pri kašli či zachrípnutí je práve čaj z materinej dúšky. Pomôže vám pri bronchitíde, ale aj pri ťažkostiach horných dýchacích ciest. Rovnako účinná je pri obyčajnom nachladnutí, ale aj pri chrípke. Jej silu ocenia aj astmatici. Vďaka éterickým olejom a množstvu iných účinných látok prináša okamžitú úľavu. Utíši suchý, dráždivý kašeľ a mali by ste po nej siahnuť aj v prípade zápalu pľúc či priedušiek.

Na nervy aj na svaly

Najčastejšie sa materina dúška pripravuje ako čaj. Ten si dokonca poradí aj s bolesťou hlavy, ale priaznivo pôsobí aj na nervovú sústavu. Vášmu telu však prospeje, ak si pripravíte aj kúpeľ z tejto voňavej bylinky. Dve hrste sušených kvetov zalejte horúcou vodou, nechajte lúhovať aspoň 5 minút. Ten potom prilejte do kúpeľa. Bude pôsobiť analgeticky pri ochoreniach kĺbov, svalov a tiež periférnych nervov. Takýto kúpeľ v kombinácii s chutným čajom dokonca pomôže, ak vás trápia časté kŕče.

Na nespavosť aj bolesť žalúdka

Šálka horúceho čaju vám pomôže ľahšie zaspať a upokojí myseľ. Práve jej upokojujúce účinky by ste mali využiť aj v prípade, že vás trápi nervozita, alebo ste podráždený. Tento bylinkový čaj si určite naordinujte aj vtedy, ak máte zápal močových ciest, alebo podráždený žalúdok.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 05:51