Dostatočný príjem omega 3 mastných kyselín podporuje činnosť mozgu a pomáha aj na pleť.dreamstime
StoryEditor

Nezanedbávajte dostatočný príjem omega 3 mastných kyslín. Pre toto ich váš mozog potrebuje

06.06.2023, 14:00
Zdravie

Omega 3 mastné kyseliny a ich skladba rovnako to ako ich telo dokáže spracovať je celá veda. Vy však v prvom rade potrebujete vedieť, že ich nedostatok vo vašom mozgu môže zodpovedať za rôzne zdravotné problémy. Vplývajú na obnovu buniek, pamäť a chránia vás aj pred chorobami.

Neustále sa skloňuje potreba užívania vitamínu C či D. No rovnako dôležitý je aj príjem omega 3 mastných kyselín ktorý často podceňujeme.

Omega 3 mastné kyseliny

V omega 3 mastných kyselinách sa ukrývajú tri typy kyselín. Prvou je kyselina dokosahexaenová -DHA, druhou ALA, čo je skratka pre kyselinu alfalinolenová a treticu uzatvára kyselina eikosapentaenová – EPA. Najdôležitejšia z týchto kyselín je práve DHA, tá tvorí až 97% mastných kyselín mozgu a zodpovedá za jeho fungovanie a tiež správne fungovanie mozgových buniek. A hoci sa vo veľmi malej miere dokážu niektoré látky z prijatých ALA kyselín premeniť na DHA kyselinu, je to také zanedbateľné množstvo, že ich treba buď suplementovať, alebo obohatiť svoj jedálniček o tučné ryby či treščiu pečeň. Dospelý človek by mal prijať minimálne 1,4 gramu omega 3 mastných kyselín denne. To je zhruba 100 gramov tučnej ryby akou je napríklad sleď, losos či makrela.  

image

Vhodné sú aj suplementy.

pexels

Doping pre mozog

Ak si budete servírovať omega 3 mastné kyseliny pravidelne a v dostatočných dávkach, prospejete tým v prvom rade vášmu mozgu. Je dokázané, že mozgové bunky majú schopnosť obnovovať sa a tiež vznikajú nové. No len za predpokladu, že je mozog dostatočne, nazvime to vyživovaný. Kapacita a tiež objem mozgu sa z roka na rok znižuje. Aj tento proces však môžete priamo ovplyvniť tým, že budete dbať na dostatočný príjem spomínaných mastných kyselín.

image

Tučné ryby sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny.

pexels

Prevencia

Dostatočný príjem omega 3 mastných kyselín tiež slúži ako prevencia proti poškodeniu mozgových buniek a tiež potláča zápalové procesy. Vďaka tomu sa výrazne znižuje aj riziko ochorenia na Alzheimerovú chorobu.

Počas náročných dní

Prísun omega 3 mastných kyselín by mal byť pravidelný, no jeho zvýšenie je na mieste najmä počas náročnejších dní kedy sa musíte oveľa viac sústrediť a podávať vyšší výkon. Podporia pamäť a tiež logické či abstraktné myslenie. Aj to je dôvod, prečo by ich mali konzumovať aj deti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. máj 2024 23:43