Otlakom môže predchádzať aj správnym výberom topánok.dreamstime
StoryEditor

Otlakom na nohách viete predísť. Ak sa však objavia, toto vám pomôže pri ich hojení

23.05.2023, 14:00
Zdravie

S otlakmi na nohách sa stretol už snáď každý a iste nám dáte za pravdu, že čeliť im nie je nič príjemné. Lepšie ako ich ošetrovať je predchádzať im. No pokiaľ sa nejaký otlak predsa len objaví, sú spôsoby ako sa ho efektívne zbaviť.

Zvýšte starostlivosť o vaše nohy, doprajte im pohodlnú obuv aj dostatok oddychu a problémy sa vám budú oblúkom vyhýbať.

Obuv

Otlaky sa najčastejšie objavujú po tom, ako ste zvoli nesprávnu obuv. Nohy sú denno denne namáhané, preto prihliadajte na kvalitu topánok a na materiály z ktorých sú vyrobené. No ani tie najkvalitnejšie topánky vám nemusia vždy zabezpečiť to, že zostanete bez otlakov. Ak si idete prvýkrát obuť nové topánky, prihoďte si do kabelky náplasti. Tie budú vašou prvou pomocou v prípade ak budete cítiť, že vás topánky odierajú. Aspoň tak minimalizujete „škody“. Vyberajte si správnu veľkosť. Ak cítite nepohodlie, nespoliehajte sa na to že topánky povolia. Radšej sa rozhliadnite po inom tvare topánky, ktorý vám bude lepšie sedieť.

image

Náplasti poslúžia ako prvá pomoc.

dreamstime

Starostlivosť o nohy

Pravidelná pedikúru a tiež krémovanie urobí rozhodne svoje. Nohy budú dostatočne hydratované vďaka čomu budú odolnejšie. Dbajte na to oveľa viac v období kedy sa chystáte na turistiku, prípadne na poznávanie veľkomiest, kde budete celý deň na nohách. Ak máte obavu z odretých nôh, pokojne si náplasti proti otlakom dajte hneď ráno. Jemnú kožu bezpečne ochránia a vy nebudete musieť počas dňa riešiť to, že ledva kvôli bolesti chodíte.

Ošetrenie otlakov

Ak ste sa predsa len nevyhli nepríjemnému otlaku, je nevyhnutné ho čo najlepšie ošetriť. V tomto prípade sa názory rôznia a kým jedna skupina hovorí, že otlak máte nechať tak a počkať kým sa zahojí, druhá skupina je naklonená odbornému prepichnutiu otlaku a dôkladnému vydenzifikovaniu rany. V každom prípade vám hojenie uľahčí máčanie otlaku v repíku. Podstatné je, aby sa otlak čo najrýchlejšie vysušil. Tu vám pomôže alkohol aj tea tree olej. Ranu majte prelepenú náplasťou, aby sa do nej nedostali žiadne nečistoty a nezaniesli ste si do nej infekciu ktorá hojenie ešte viac oddiali.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 21:00