Syndróm nepokojných nôh spôsobuje problémy so spánkom či sústredením.dreamstime
StoryEditor

Ničí spánok a zhoršuje sústredenie: Syndróm nepokojných nôh sa dá vyliečiť aj bez lekára

22.04.2023, 07:00
Zdravie

Máte neustále nutkanie hýbať nohami, pretože sa necítite pohodlne? Je dosť možné, že trpíte syndrómom nepokojných nôh. Pri ňom môžete cítiť diskomfort najmä v noci a zároveň sa u vás môžu objaviť ťažkosti so spánkom či sústredením. Pozrite sa, čo tento problém spôsobuje a ako ho vyliečiť aj bez lekára.

Syndróm nepokojných nôh je charakterizovaný ako porucha nervového systému, pri ktorej máte silné nutkanie pohybovať nohami. Keďže sa objavuje najmä v spánku alebo nečinnosti tela, často ho odborníci zaraďujú k poruchám spánku. Trpieť ním môže takmer ktokoľvek, no najčastejšie postihuje ženy v rôznych vekových kategóriách. Ak máte pocit, že syndróm nepokojných nôh postihol aj vás, pozrite sa, aké sú jeho príznaky a čo ho môže spôsobiť.  

Bolesť, napätie a mravčenie

Syndróm nepokojných nôh vás môže postihnúť predovšetkým z genetických dôvodov, no často sa za jeho vznikom skrýva aj nedostatok železa, cukrovka, ochorenie obličiek, Parkinsonova choroba alebo tehotenstvo. Jeho príznaky sú rôzne a u každého sa môže prejavovať inak. Najčastejšie pri ňom ľudia pociťujú nepohodlie v nohách, kostiach alebo cievach, ktoré je sprevádzané tŕpnutím, mravčením, bolestivosťou, svrbením, kŕčmi, vnútorným napätím a najmä problémami so spánkom. Ide v podstate o nešpecifický nutkavý pocit, akoby ste mali v nohách elektriku, ktorý napokon vyvolá pohyb. Nebojte sa, aj keď syndróm nepokojných nôh môže znieť akokoľvek strašidelne, môžete sa ho zbaviť aj samy doma.

image

Syndróm nepokojných nôh sa dá vyliečiť. Stačí, ak zmeníte svoje návyky.

dreamstime

Cvičte a dajte o pravidelný spánkový režim

Ak vás syndróm nepokojných nôh oberá o pohodlie a ničí spánok, v prvom rade je dôležité, aby ste zmenili svoje návyky. Obmedziť by ste mali najmä pitie veľkého množstva alkoholu a kofeínu, ale aj ťažkého jedla. Zároveň sa pokúste každý deň vstávať a zobúdzať v rovnakom čase, pričom posteľ využívajte iba na spánok alebo intímne hrádky. Pomôcť vám môže aj pravidelné cvičenie, masáž či horúci kúpeľ. Ak problémy neustávajú ani po dvoch týždňov snaženia, rozhodne by ste mali navštíviť svojho lekára.

Kedy zájsť k lekárovi?

Pokiaľ syndróm nepokojných nôh neustáva, je na čase navštíviť lekára. Ak totiž nemôžete zaspať, pociťujete úzkosť alebo depresiu a máte problémy so sústredením, niečo nie je v poriadku. V takomto prípade na nič nečakajte, pretože symptómy sa môžu zbytočne zhoršiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 14:04