Pozor na sedenie s prekríženými nohami.dreamstime
StoryEditor

Sedenie s prekríženými nohami spôsobuje celý rad zdravotných problémov. Na pozore by sa mali mať aj páni

25.04.2023, 10:00
Zdravie

Ľuďom všeobecne chýba pohyb. Presunuli ste sa do kancelárií kde celý deň sedíte, za prácou sa presúvate v aute či v MHD kde máte tiež obmedzený pohyb a aj relaxujte väčšinou pri pozeraní televízie a opäť raz v sede. Už len toto časté sedenie nie je pre vás a vaše zdravie ani zďaleka dobré, nehovoriac o tom, ako veľmi vám škodí, ak k tomu sedíte s jednou nohou prekríženou cez druhú.

Pokiaľ v práci celý čas sedíte, robte si pravidelné prestávky a strečingové cvičenia. Aspoň trošku uľavíte vašej chrbtici a svalstvu.

Noha cez nohu

Všimnite si ako po väčšinu dňa sedíte. A ako sedia vaši kolegovia, priatelia, známi či náhodní ľudia okolo vás. Väčšina ľudí sedí s jednou nohou prekríženou cez tú druhú. Vôbec sa tomu nemožno čudovať, pretože práve táto poloha je veľmi pohodlná a cítite sa v nej komfortne a v neposlednom rade aj bezpečne.

image

Bolesti chrbtice sa vám nevyhnú.

dreamstime

Pozor na chrbticu

Hoci sa vám táto poloha javí akokoľvek pohodlne, nie je všetko tak ako sa zdá. V tejto polohe bránite správnemu prietoku krvi. To súvisí s tým, že sa môžu vytvoriť krvné zrazeniny. Časté sedenie v tejto polohe môže viesť až k poškodeniu nervov a tiež k vychýleniu bedrového kĺbu. Ani jeden z tých následkov by ste nemali bagatelizovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 00:45