Med má antibakteriálne aj antiseptické účinky.pexels
StoryEditor

Pri chorobe nemusíte vždy siahať po liekoch. Toto sú prírodné antibiotiká, ktoré zrejme máte aj doma

24.03.2023, 10:00
Zdravie

Jar už oficiálne ohlásila svoj nástup, no ešte nejaký čas potrvá, kým sa dajú na ústup choroby, ktoré vás sprevádzali od jesene. Prvoradá je samozrejme prevencia, no ak už vás choroba predsa len položí do postele, neostáva vám nič iné, len nasadiť proti nej všetky zbrane. Nie je však nevyhnutné siahať hneď po liekoch. Pomôcť si môžete aj prírodnými liekmi priamo z vašej záhradky či z lesa.

O tom, že cesnak je jeden z najúčinnejších prírodných antibiotík už viete. No na rovnakej úrovni sú aj iné bylinky či rastliny.

Cibuľa

V tesnom závese hneď za cesnakom dávame do pozornosti cibuľu. Množstvo vitamínov ktoré táto nenápadná zelenina obsahuje je vskutku výnimočné. Možno preto je takým účinným prostriedkom nie len na budovanie imunity. Cibuľa je prvou voľbou v prípade, že vás trápi kašeľ, ale siahate po nej aj keď máte upchatý nos a nádcha vám nedovolí poriadne sa vyspať.

Med

Med nechýba zrejme v žiadnej domácnosti. Najčastejšie ho však používate len na dochucovanie jedál, nanajvýš si ho dáte do horúceho čaju keď vás skolí chrípka. Že je med zdravý všetci viete, no viete čo všetko vlastne med obsahuje? Je to cenný antioxidant, ktorý má navyše protizápalové a antiseptické účinky. Med vám pomôže nie len zabojovať proti zápalovým procesom ktoré už v tele prebiehajú, ale bráni aj vzniku rôznych infekcií. Med dokonca pomáha aj vášmu tráviacemu traktu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 20:41