Pšeno si zaslúži vašu pozornosť. Dokáže totiž pomôcť s množstvom problémov.dreamstime
StoryEditor

Obilnina so superschopnosťami: Toto všetko dokáže pšeno s vaším telom

28.02.2023, 19:00
Zdravie

Pšeno sa konzumuje už odpradávna, a to nielen kvôli svojej chuti, ale aj liečivým účinkom. Okrem toho, že je výživné, ľahko stráviteľné, lacné a bezlepkové, v kuchyni má široké využitie, takže si z neho môžete pripraviť čokoľvek. Pozrite sa, prečo by ste do vášho jedálnička mali pridať túto obilninu so superschopnosťami.

Pšeno je jednou z najstarších kultúrnych plodín na svete. Gréci či Egypťania z neho kedysi vyrábali chlieb či liehoviny, Číňania ho považovali za posvätné zrno a Slovania si z neho zvykli pripravovať kaše, placky či polievky. V kuchyni je obľúbené až doteraz. Môže za to aj fakt, že pšeno je bohaté na sacharidy a obsahuje niekoľko zdraviu prospešných vitamínov či minerálov, ako je napríklad horčík, fosfor a železo. Keďže je bezlepkové, môže byť súčasťou aj jedálnička celiatikov. Prehliadať by ste ho však nemali ani vy. Totiž, pšeno vám dokáže s mnohým pomôcť.

Pomôže s chudnutím

Keďže pšeno obsahuje málo kalórii, môže byť skvelou potravinou pri chudnutí. Okrem toho, že vám pomôže zbaviť sa nadbytočných kilogramov, udrží vašu hladinu energie počas celého dňa. Takisto vás zasýti na dlhšie ako iné sacharidy, pretože trvá nejaký čas, kým sa vstrebe do tela. To zabráni zbytočnému prejedaniu sa.

Nabité antioxidantmi

Antioxidanty, ktoré v sebe pšeno ukrýva, pôsobia ako ochrana vášho tela pred škodlivým oxidačným stresom či otravou kovmi. Okrem toho majú protizápalové vlastnosti, podporujú rýchlejšie hojenie rán a ochraňujú pokožku.

image

Pšeno podporí trávenie, zdravie srdca a pomôže pri chudnutí.

dreamstime

Posilňuje imunitu

Dostatočný príjem bielkovín je dôležitý pre budovanie imunity vášho organizmu. Našťastie, pšeno ich obsahuje viac než dosť, vďaka čomu vám jeho pravidelná konzumácia môže posilniť imunitu. Tým budete mať menšiu šancu, že chytíte nejakú chorobu aj počas chladnejších mesiacov.

Vhodné aj pre cukrovkárov

Dostatok horčíka v organizme vedie k lepšiemu využitiu inzulínu v tkanivách a znižuje inzulínovú rezistenciu. Táto obilnina tak môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi, čo znamená, že je ideálna aj pre ľudí s cukrovkou.

Prospieva tráveniu

Pšeno je bohaté na vlákninu, ktorá dokáže podporiť trávenie najmä tým, že zmierni nepríjemné nadúvanie, plynatosť, bolestivé kŕče či zápchu. Rovnako zabráni vzniku všemožných problémov, ako je napríklad rakovina žalúdka, hrubého čreva či ťažkosti s pečeňou.

Zaistí zdravie vášho srdca

Pšeno obsahuje aj esenciálne tuky, vďaka čomu je schopné zabrániť nadmernému ukladaniu tuku a účinne znížiť riziko vysokého cholesterolu, mŕtvice a iných srdcových ťažkostí. Je však vynikajúce aj na krvný tlak, obehový systém a zdravie srdca.

Predchádza príznakom astmy

Podľa odborníkov je pšeno skvelé aj pre ľudí trpiacich astmou, ktorým pomôže zmierniť dýchacie problémy a zníži nepríjemnú migrénu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:22