Sex po pôrode je stále diskutovaná téma.
StoryEditor

Sex po pôrode: Ako mať z neho opäť potešenie a prečo tam dole vyzeráte „inak“

23.02.2023, 11:11
Zdravie

Áno, narodením bábätka sa z nás stali mamy. Ale stále sme aj ženy. V tom náročnom období potrebujeme intimitu ešte viac. Opäť zažať vášeň však neraz nie je také jednoduché. Ako si nájsť na SEX PO PÔRODE čas. Prečo má byť muž trpezlivý. Ako môže stimuláciou žene pomôcť a prečo ženská vagína vyzerá inak? Tu nájdete odpovede.

Au, to bolí!

Gynekologička Barbara Spodniaková pre prvé styky po pôrode odporúča polohy, pri ktorých nepríde až k priveľmi hlbokej penetrácii a skôr také, pri ktorých si ako žena viete pohyby, intenzitu, rýchlosť a hĺbku kontrolovať, aby to pre vás bolo čo najmenej bolestivé. „Napríklad sedíte na mužovi alebo ležíte vystretá na bruchu či ležíte s partnerom na boku akoby v lyžičke, prípadne si môžete ležiac na chrbte podložiť panvu vankúšmi,“ vymenúva niekoľko príkladov. Fyzioterapeutka Zuzana Woleková prízvukuje, že ak sa vám dobre zhojili jazvy a svaly panvového dna máte v poriadku, po dlhšom čase od pôrodu a viacerých milovaniach by sex nemal byť bolestivý. „Ak to máte skutočne zahojené, žiadna poloha by nemala bolieť. Penetrácia je v podstate provokačný test, ktorým môžete odhaliť, či máte nejaký problém. Riešením nie je vyhýbať sa polohe, v ktorej vás to bolí, ale brať to ako signál, že niečo nie je v poriadku a treba to riešiť a doliečiť.“

Ale ja nič necítim!

Niekedy sa stane, že pri sexe nič necítime. Alebo cítime až priveľa. Hovoríme o rozkoši. Záleží na tom, do akej miery sa svaly panvového dna z pôrodu spamätajú. Ak ostanú úplne nečinné, žena pri styku nič necíti, je to tam akoby „slepé“. Alebo sa môže stať, že má priechod do vagíny až príliš roztiahnutý a uvoľnený. Je to podobné, akoby sa z poľnej cestičky odrazu stala štvorprúdovka. Existuje však aj druhý extrém, že žena je po pôrode v porovnaní s minulosťou priúzka. A jej milovaný má odrazu problém sa do nej vôbec dostať. Prípadne kvôli tomu až prirýchlo vyvrcholí. „Vagína má určitú elasticitu, za normu považujeme, že keď dnu strčíte dva prsty a chcete ich vnútri roztiahnuť, zľava doprava a potom zhora dole a akoby opísať kruh, bez problémov by sa vám tam mal zmestiť ešte jeden prst. Čiže otvorenie na tri prsty. Samozrejme, záleží aj od vzrastu konkrétnej ženy, niektoré majú užšiu panvu a priechod je, prirodzene, užší a naopak. No ak sa vám tam nezmestia ani dva prsty, ide o takzvaný hypertonus, teda svaly sú priveľmi stiahnuté. Stáva sa to napríklad vtedy, ak rodičku pri pôrode príliš úzko zošijú, vtedy to bolí, ťahá a z bolesti vznikajú spazmy.“ Niektoré ženy si však užšiu vagínu po pôrode pochvaľujú, čiže záleží na tom, ako to vnímate vy. „Ženy, ktoré majú hypertonus svalov panvového dna, môžu pociťovať neustály tlak, pálenie vulvy či pálenie počas močenia a podobne. Ak vás trápia tieto problémy, je vhodné navštíviť fyzioterapeuta, ktorý vyšetrením zhodnotí váš stav a v prípade hypertonusu svaly ošetrí, uvoľní a naučí vás robiť rôzne relaxačné techniky či dýchanie do panvového dna na uvoľnenie svalov, aby neboli neustále v napätí,“ radí Zuzana Woleková a dodáva, že ak je vagína, naopak, priširoká, zistíte to tak, že sa vám tam po roztiahnutí dvoch prstov pokojne zmestia ďalšie dva. Vtedy je to až príliš povolené, ide o tzv. hypotonus. „U ženy, ktorá má svaly panvového dna nečinné a príliš pouvoľňované, je v rámci terapie naším cieľom nastimulovať a vytrénovať panvové dno, aby držalo,“ vysvetľuje. V oboch prípadoch je však podľa fyzioterapeutky dôležité, aby žena získala schopnosť vedieť svaly panvového dna vedome vtiahnuť a vedome uvoľniť. Svaly – nielen panvového dna – by mali byť podľa nej pevné, pružné, schopné kontrakcie, relaxácie a reakcie na podnety. Čím sme však staršie, tým je náročnejšie vrátiť im želanú elasticitu a funkciu.

Problémy po cisárskom reze

Problém s príliš napätými alebo uvoľnenými svalmi panvového dna sa netýka len žien, ktoré rodili vaginálne, ale aj po cisárskom reze. „Aj žena, ktorá rodila sekciou, nosila dieťa deväť mesiacov v bruchu, bol vyvíjaný tlak na panvu a svaly panvového dna. Ak rodila akútnym cisárskym rezom, rozbehol sa jej prirodzený pôrod, začali sa vyplavovať hormóny a dieťatko zišlo nižšie do pôrodných ciest, takže svaly panvového dna dostali rovnako zabrať ako pri vaginálnom pôrode. V prípade rodičiek, ktoré rodili sekciou, sa však treba pri ošetrovaní zamerať najmä na jazvu. Ženy po cisárskom reze mávajú často bolestivý pohlavný styk kvôli dobre nezhojenej a neošetrenej jazve, pretože sa nachádza tesne nad lonovou sponou a maternica bola prerezaná. Ak muž počas sexu penisom doráža, často tak provokuje aktívnu jazvu a tá potom reaguje bolesťou. Okrem toho často trpia bolesťami v krížoch a cítia neustály tlak v podbrušku,“ opisuje Zuzana Woleková.

Tam dole vyzerám „inak“

„Môj manžel sa mi rok po pôrode priznal, že sa mu moja vagína akosi nevidí. Nevedel to konkretizovať, no vyhlásil, že je akási iná. Nedalo mi to a večer som sa zatvorila v kúpeľni aj so zrkadielkom a začala som študovať. A naozaj. Akoby mi nad vchodom do vagíny prečnieval akýsi mäkký hrboľček a vytŕčali kusy tkaniva, celé to bolo akési rozvláčne a vôbec nie také kompaktné. Celá tá oblasť tam dole mi akosi stmavla, už nebola taká ružová ako kedysi…“ Aj takéto priznania nájdete na internete alebo vám ich pošepká kamarátka počas kočíkovania. Fyzioterapeutka Zuzana Woleková potvrdzuje, že „tam dole“ to môže vyzerať „inak“ než pred pôrodom. „Zmeny svalov panvového dna v dôsledku pôrodu sú často badateľné aj vizuálne. Ak má žena hypertonus, celé to tam má stiahnuté, niekedy v dôsledku nedostatočného prekrvenia až purpurové. Ak má, naopak, hypotonus, teda povolené svaly panvového dna, na výzor to môže byť celé ochabnuté, samotný vstup do vagíny býva akoby väčší. Ak má žena rektokélu, teda povolenú zadnú stenu pošvy medzi konečníkom, zvykne to na pohľad vyzerať, ako keby z pošvy vystupoval útvar podobný tomu, ako keď si dáte jazyk medzi zuby a ten otočíte. Vyčnievať môže aj poklesnutý močový mechúr, odborne sa tomu hovorí cystokéla.“ Podľa odborníčky treba skrátka rátať s tým, že vzhľad vašej vagíny po pôrode sa do istej miery môže zmeniť. „Ak však nemáte s tým spojené bolesti alebo problémy napríklad s vyprázdňovaním, inkontinenciou, so sexuálnou funkciou a podobne, netreba robiť paniku. No ak vám z vagíny vyčnieva niečo, čo tam predtým nebolo, najmä zo zadnej či prednej strany, alebo si viete vyhmatať krčok maternice alebo máte nepríjemný pocit, akoby ste mali v pošve pingpongovú loptičku, mohlo by ísť o tzv. prolaps teda pokles maternice a je dobré navštíviť gynekológa alebo gynekologického fyzioterapeuta.“

Lepšie orgazmy a kvalitnejší sex?

Hoci bezprostredne po pôrode a nejaký čas po ňom môže byť naša chuť na sex menšia, naše telo cudzie a milovanie bolestivejšie, stáva sa aj oveľa príjemnejší paradox.

Mnohé ženy totiž tvrdia, že po pôrode majú oveľa kvalitnejší sex. Napríklad dokážu prežívať vaginálny orgazmus, hoci pred pôrodom ho nikdy nezažili. Alebo majú oveľa citlivejší klitoris. Tento fenomén potvrdzuje aj gynekologička Barbara Spodniaková. „Počas pôrodu môže prísť k tlaku na nervové vlákna a vznik tzv. nervovej kompresie, a to môže zvýšiť vašu citlivosť. Počas celej gravidity sa navyše zvyšuje hladina rastových hormónov, v tej súvislosti sa môže zvýšiť aj počet nervových zakončení okolo klitorisu, čo môže tiež viesť k častejším orgazmom.“ Niektorí odborníci tvrdia, že keďže popri bábätku nemáme toľko pohlavných stykov ako za „bezdetna“​, o to sú kvalitnejšie. Príchod dieťaťa dvojicu väčšinou stmelí a posunie ich vzťah aj prežívanie milovania na celkom inú úroveň. A to je skvelá vec.

Ako si nájsť na sex po pôrode čas a priestor uprostred všetkej tej hektiky? A kedy s ním začať?

Dvojica by sa mala počas šestonedelia zdržať pohlavných stykov, to ale samozrejme nemá brániť v rozohrávaní celého repertoáru mimokoitálnych hier. Mnohým dvojiciam po skončení šestonedelia môže pomôcť tzv. sexuálny kalendár, vďaka ktorému si vyčlenia čas na intímny život aj napriek mnohým novým povinnostiam. Je to rozvrh, podľa ktorého sa dvojica riadi. Mnohí budú namietať, že je to málo romantické, ja sa pýtam: Je sex „narýchlo” medzi dvoma plačmi dieťaťa romantický? Práve sexuálny kalendár mnohé dvojice zachránil. Už jeho príprava a organizácia môže byť sama o sebe vzrušujúca.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 11:22