Sex po pôrode je stále diskutovaná téma.
StoryEditor

Sex po pôrode: Ako mať z neho opäť potešenie a prečo tam dole vyzeráte „inak“

23.02.2023, 11:11
Zdravie

Áno, narodením bábätka sa z nás stali mamy. Ale stále sme aj ženy. V tom náročnom období potrebujeme intimitu ešte viac. Opäť zažať vášeň však neraz nie je také jednoduché. Ako si nájsť na SEX PO PÔRODE čas. Prečo má byť muž trpezlivý. Ako môže stimuláciou žene pomôcť a prečo ženská vagína vyzerá inak? Tu nájdete odpovede.

Tehotenstvo a následný pôrod zmenia naše telo na „nepoznanie“, cítime sa inak a aj vyzeráme inak. Zmení sa aj prežívanie vlastnej sexuality. U niekoho k lepšiemu, u iného k horšiemu, no začiatky tesne „po“ nie sú žiadna malina. Je úplne normálne, že sex po pôrode býva často to posledné, na čo myslíme, najmä ak máme náročnejšie bábätko. „Sexuálna apetencia alebo reaktivita ženy po pôrode je celkovo znížená, najmä v prvých niekoľkých týždňoch, jednak v dôsledku hormonálnych zmien a jednak kvôli vyčerpávajúcej starostlivosti o bábätko. Často sme unavené z dojčenia, trápi nás spánková deprivácia, sociálna izolácia. Naše telo sa potrebuje zahojiť a regenerovať. Pociťujeme bolesti, diskomfort, máme málo estrogénu, ale aj mužského pohlavného hormónu testosterónu, takže mávame zníženú alebo žiadnu chuť na sex a malú alebo žiadnu vzrušivosť,“ vymenúva gynekologička MUDr. Barbara Spodniaková, PhD. „Tento stav by mal väčšinou odznieť po skončení šestonedelia. Treba však myslieť na to, že návrat „do normálu“, čo sa týka chuti na sex, môže trvať dlhšie, ak žena dojčí. Pokles libida môže byť výrazný – bez ohľadu na to, či dojčíte alebo nie – ešte aj pol roka po pôrode. Niekedy aj dlhšie,“ upozorňuje odborníčka.

Takže sa nemusíte cítiť čudne, ak sa ani tri mesiace po pôrode do milovania až tak nehrniete, hoci pred otehotnením ste mali chuť na sex veľmi často. „Nechcem tým, samozrejme, odrádzať maminy od dojčenia, ide o to, aby poznali možný dôvod svojej menšej alebo žiadnej chuti na sex a že s nimi nie je nič v neporiadku. A tiež chcem zdôrazniť, aby boli páry pri obnove intímneho života trpezlivejšie. Ak žena netrpí infekciou či zápalom a nemá sekundárne sa ​hojace poranenie, ktoré treba prešívať pretože aj to sa občas stáva, chce to len čas a trpezlivosť, aby sa hormóny dostali do normálu.“ Gynekologička upozorňuje, že do sexu by sme sa nemali nikdy nútiť, neraz v dobrej viere, že to „rozbeháme“.

„Docielite presný opak. Ak sa pri sexe neuvoľníte a v pošve nebude dostatočná vlhkosť, spôsobíte si mikroporanenia, ktoré sú bránou pre prienik mikroorganizmov a vznik zápalov. Ejakulát je zásaditý, takže naruší prirodzene kyslé ph v pošve a to je náchylnejšie na rôzne infekcie. Ocitnete sa v začarovanom kruhu. O tom, že sa chcete znovu milovať, musíte byť presvedčená, nepomôže psychológ ani gynekológ. Vy samy musíte vedieť, kedy chcete a či chcete.“

Riziko predčasného sexu

Netreba to však preháňať ani opačne a začínať so sexom priskoro. „Do prvého týždňa po pôrode podľa mňa sexuálny styk nepatrí. V tomto období je dôležité, aby bol nadviazaný bonding medzi matkou a dieťaťom a vytváral sa vzťah medzi dieťaťom a otcom. Okrem toho, predčasným pohlavným stykom, napríklad na piaty deň po pôrode, si môžete privodiť zápal podbruška, maternice, adnex vaječníkov a vajcovodov a podobne, pretože si tam môžete priviesť infekciu v dôsledku ešte skráteného krčka maternice. Okrem toho tam máte ešte stehy zo šitia a mechanickým tlakom pri sexe môžu predčasne vypadnúť, a to môže spôsobiť sekundárne hojenie pôrodného poranenia,“ upozorňuje gynekologička.

Fyzioterapeutka Zuzana Woleková odporúča už v tehotenstve venovať pozornosť svojim rodidlám, a panve celkovo, a následne hojeniu po pôrode, najmä ak máte dieťa v neskoršom veku, keď sa už netvorí toľko kolagénu či elastínu. „Prevencia pomáha k tomu, aby bol sex po pôrode kvalitný. Ak sa totiž pôrodné poranenia dobre nezhoja a svaly sa dostatočne nezregenerujú, ženy trpia pri pohlavnom styku bolesťami a diskomfortom. A bolesť znamená schovávanie sa, unikanie od partnera, výhovorky typu bolí ma hlava, nechuť do milovania… a to potom ústí do rôznych vzťahových problémov.“

Kedy začať so sexom po pôrode?

Hoci odborníčky sa zhodnú, že ideálne je skúsiť prvé milovanie po skončení šestonedelia, keď máte za sebou vyšetrenie u lekára a nemáte žiadne zdravotné problémy, u každej z nás je to individuálne, pretože každá sa cítime trochu inak, mali sme iný zážitok z pôrodu aj vstup do materstva. Súvisí to aj s tým, aké máme bábätko. „Z medicínskeho hľadiska, ak sa žena dostatočne zahojí – bez ohľadu na to, či rodila vaginálne alebo cisárskym rezom –, je schopná mať prvý sexuálny styk už niekoľko týždňov po pôrode. Ak ste rodili cisárskym rezom, jazva nie je otvorená a nebolí, môžete skúsiť prvé milovanie už dva či tri týždne po pôrode. Ak ste rodili vaginálne, nabádam vás pri penetrácii k väčšej opatrnosti, keďže je vysoko pravdepodobné, že máte pôrodné poranenie a šitie. Kľúčové je dodržať šestonedelie, to však neznamená, že po jeho skončení nemôže byť styk bolestivý či nepríjemný,“ upozorňuje gynekologička.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:47