Srvátka sa teda nachádza v niektorých mliečnych produktoch, ale kúpiť si ju môžete aj samostatne buď ako nápoj, či v sušenej forme a tiež ako proteín.
Odpad či plnohodnotná potravina
Srvátka v podstate vzniká ako vedľajší produkt. Možno práve preto je tak trošku zaznávaná a vo vašich jedálničkoch si ešte nenašla stále miesto. Je síce súčasťou mliečnych produktov, no samostatne po nej siahnete málokedy. Srvátke však možno dáte šancu hneď po tom, ako sa dozviete o všetkých jej benefitoch.
Ako vzniká srvátka?
Srvátka vzniká odstránením kazeínu z mlieka. Mlieko sa úmyselne zrazí a tuhá časť, ktorá vznikne je práve spomínaný kazeín – tvaroh a tekutá časť, ktorá po odstránení ostane, je srvátka ktorej sa niekedy hovorí aj mliečne sérum.
Srvátka plná živín
Srvátka vám svojou chuťou pripomenie bežné kyslo – mliečne produkty ako tvaroh, jogurt či kefír. Je bohatým zdrojom vitamínov A, B, C a tiež minerálov ako horčík, draslík a vápnik, ktorý by ste si mali pravidelne v strave dopĺňať. Črevnej mikroflóre prospieva laktóza, ktorá je v srvátke zastúpená podobne, ako aj ľahko stráviteľné bielkoviny a tiež esenciálne aminokyseliny.