Zmiešaním sušenej srvátky s vodou získate lahodný nápoj.dreamstime
StoryEditor

Že nápoj večnej krásy a mladosti neexistuje? Dámy a páni, nech sa páči, predstavujeme vám srvátku...

14.02.2023, 10:00
Zdravie

Srvátka sa nachádza takmer v každom jogurte či tvarohu. Áno, je to tá tekutina, ktorú vzniká na povrchu a vy ju väčšinou vylejete do umývadla. Zrejme ste nemali ani tušenie, že ide o srvátku, ktorá má nie len na vašu krásu, ale aj zdravie výnimočný vplyv.

Srvátka sa teda nachádza v niektorých mliečnych produktoch, ale kúpiť si ju môžete aj samostatne buď ako nápoj, či v sušenej forme a tiež ako proteín.

Odpad či plnohodnotná potravina

Srvátka v podstate vzniká ako vedľajší produkt. Možno práve preto je tak trošku zaznávaná a vo vašich jedálničkoch si ešte nenašla stále miesto. Je síce súčasťou mliečnych produktov, no samostatne po nej siahnete málokedy. Srvátke však možno dáte šancu hneď po tom, ako sa dozviete o všetkých jej benefitoch.

image

Srvátka sa získava z mlieka.

dreamstime

Ako vzniká srvátka?

Srvátka vzniká odstránením kazeínu z mlieka. Mlieko sa úmyselne zrazí a tuhá časť, ktorá vznikne je práve spomínaný kazeín – tvaroh a tekutá časť, ktorá po odstránení ostane, je srvátka ktorej sa niekedy hovorí aj mliečne sérum.

Srvátka plná živín

Srvátka vám svojou chuťou pripomenie bežné kyslo – mliečne produkty ako tvaroh, jogurt či kefír. Je bohatým zdrojom vitamínov A, B, C a tiež minerálov ako horčík, draslík a vápnik, ktorý by ste si mali pravidelne v strave dopĺňať. Črevnej mikroflóre prospieva laktóza, ktorá je v srvátke zastúpená podobne, ako aj ľahko stráviteľné bielkoviny a tiež esenciálne aminokyseliny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:32