Hudba má liečivé účinky.
StoryEditor

Liečivá moc tónov. Ako na vás vplýva obľúbená pieseň?!

09.02.2023, 15:44
Zdravie

Svet sa skladá z vibrácií, v tom sa FYZICI AJ EZOTERICI zhodujú. A v liečivú silu tónov a frekvencií zvukov verí stále viac aj západná kultúra.

Po stresujúcom dni prídete domov a pustíte si rádio. Práve v ňom hrajú vašu obľúbenú pieseň – a zrazu je všetok stres preč. Hudba je ako utešiteľ duše, ako liečba aj ako životná pomoc. Je toho dosť, čo vám môže poskytnúť.

Účinky zvuku dokázali ľudia využívať už pred stáročiami. Napríklad šamani pradávnych národov stavili na bubon a spev ako na prostriedok na zmiernenie duševného aj telesného utrpenia. V stredoveku museli budúci lekári študovať okrem medicíny aj hudbu.

Zázračný dotyk hudby

Dr. Oliver Sacks (1933 – 2015), svetoznámy britský neurológ a autor bestsellerov (napr. Čas prebudenia) bol po celý život presvedčený, že je potrebné hudbu zakomponovať do medicínskych postupov liečenia. Za pravdu mu dávali jeho výskumy: Priame spojenie ucha s limbickým systémom v mozgu (časť mozgu, ktorá sa podieľa podpore mnohých funkcií, napríklad emócií, správania, dlhodobej pamäti a čuchu, preto sa aj v minulosti označovala ako čuchový mozog) vyvoláva u pacientov v kóme a po mozgovej mŕtvici liečivé emócie.

Ale aj aktívne praktizovanie hudby môže uvoľniť netušené sily, hovorí nemecký muzikopsychológ Karl Adamek a myslí tým liečivú silu spevu, ktorá môže uvoľniť či zlikvidovať depresie a úzkostné stavy. „Spievanie privádza človeka do optimálneho duchovného i duševného (psychického) stavu,“ hovorí odborník. Predovšetkým tí, ktorí sa zúčastňujú zborového spevu, môžu dúfať v jeho pozitívny účinok.

Tóny dávno minulých čias

Pri správnej hudbe sa totiž nezlepší len naša nálada, hudobné hity nás môžu pozitívne ovplyvniť, aby sme menej vnímali bolesť. Samozrejme, to musí byť hudba, pri ktorej sa uvoľníme. Potom telo začína vylučovať bolesť utišujúce endorfíny.

Pre mnohých ľudí má hudba ešte ezoterickú zložku. Pre Indov je celý svet zvukom, podobne ako pre pôvodných obyvateľov Austrálie, aborigénov, ktorí vynašli pravdepodobne najstarší hudobný nástroj na svete – didgeridoo. Je to až dva metre vysoká drevená rúra, vyrezaná zo stromu eukalyptu. Objavuje sa už na skalných kresbách, ktoré sú staré 2 500 až 3 000 rokov. Nástroj bol používaný pri kultových obradoch.

Jeff Jones, známy britský liečiteľ a ezoterik z Walesu hovorí: „So správnou fúkacou a dychovou technikou je možné z didgeridoo vylúdiť magické tóny, ktoré vďaka svojim vibráciám dokážu uviesť do súladu dušu aj telo. Aborigéni sa s nimi vydávali na duchovnú púť, pri ktorej sa mohli spojiť so svojimi zomrelými. Enormná koncentrácia a vytrvalosť, ktorá sa do hry vkladá, privádza hráča do stavu tranzu. Človek opúšťa čas a priestor a vstupuje do miest, ktoré zostávajú pred inými ľuďmi ukryté.

Napríklad rocková hviezda Tina Turner je z digeridoo úplne nadšená. Zaujíma sa však aj o alpské rohy, ktoré tiež vyžadujú špeciálnu dychovú techniku. To všetko okrem iného počuť aj na jej ezoterickom albume Beyond, ktorý nahrala so švajčiarskou hudobnou terapeutkou Regulou Curti. Tina Turner je praktizujúca budhistka. Keď ide o budhizmus, iste si viete vybaviť monotónne spevy ázijských mníchov odetých v oranžovom háve, ktorí toto náboženstvo reprezentujú.

Čo sa ukrýva za liečivými mantrami?

Slovo mantra pochádza zo sanskritu a znamená „nástroj myslenia“. Veľmi známa mantra je napríklad Óm. Ezoterik Jeff Jones vystvetľuje: „Ideálne je spievať mantru denne určitý čas. To otvorí ducha kozmickej energii, čím sa podporí liečenie ochorení a prekonanie strachu. Kto má napríklad strach zo zubára, mal by sa pred návštevou u neho zharmonizovať mantrou.“ A ako to funguje? „Nevyhnutná je viera. Výskumy dokázali, že mantry a hudba spôsobujú vyššie vylučovanie hormónov šťastia. Každý by si mal túto techniku vyskúšať sám,“ dodáva Jones.

Potvrdzujú to aj pokusy

Lekári Univerzitnej kliniky v Mníchove napríklad rozdelili 146 pacientov, ktorí sa mali podrobiť ambulantnej operácii kolena, do dvoch skupín. Prvej púšťali relaxačnú hudbu, druhej nie. Pacienti z prvej skupiny spotrebovali menej liekov utišujúcich bolesť a okrem toho sa omnoho skôr doliečili ako ľudia v druhej skupine. Vedci z amerického Yale dokonca zistili, že hudba dokáže odstrániť strach pred operáciou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:26