Inkontinencia trápi mnoho žien.
StoryEditor

5 trikov na prevenciu inkontinencie, ktoré pomôžu každej žene nad 40 rokov

18.01.2023, 12:41
Zdravie

Je to pravda. Chladné počasie môže zhoršiť u žien kondíciu močových ciest. Vekom sa pridružujú aj ďalšie problémy. Takto si môžete pomôcť k väčšiemu pohodliu.

Máte pocit, že váš močový mechúr je problematický? Chladné počasie môže zhoršiť príznaky močových ciest, ako je nutkanie na močenie a nočné prebúdzanie na cikanie. Vyskúšajte týchto päť prírodných trikov, ktoré vám pomôžu zabrániť úniku a budete sa cítiť istejšie.

Trochu unikne, keď sa smejete?

Skúste posilniť svaly panvového dna. Kegelovým cvičením, známym ako „dýchajte a stláčajte“. Klinická štúdia, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise, zistila, že staršie účastníčky, ktoré trávili čas tréningom svalov panvového dna, dokázali znížiť úniky z močového mechúra.

Postup: Zhlboka sa nadýchnite nosom. Keď sú vaše pľúca plné, pri pomalom výdychu stlačte svaly panvového dna (tie, ktoré by ste použili, ak by ste sa snažili zastaviť močenie uprostred prúdu). Uvoľnite a opakujte.

Už ísť?

Keď ste na cestách a nemôžete sa dostať na toaletu, skúste posilniť spojenie mysle a tela. Štúdia zistila, že kognitívna terapia zlepšila symptómy OAB (hyperaktívny močový mechúr). 

Postup: Predstavte si reťazec svetiel, ktorý na dve minúty spojí váš mozog a močový mechúr. Môžete byť schopní upokojiť nervózny močový mechúr jednoducho tým, že mu dáte vedieť, že vaša myseľ má kontrolu nad tým, kedy idete.

Sklon k úniku?

Vaše riziko úniku moču sa môže výrazne zvýšiť po menopauze v dôsledku hormonálnych výkyvov. Aby ste znížili riziko, skúste si víno a syr vychutnávať častejšie. Štúdia publikovaná v časopise Clinical Microbiology and Infection naznačuje, že prospešné baktérie v syre môžu znížiť toto riziko, zatiaľ čo taliansky výskum z Drugs Under Experimental and Clinical Research zistil, že na ostrove Pantelleria, kde je konzumácia vína bežná, účastníci zaznamenali nižší výskyt chronickej bakteriálnej infekcie močových ciest, ktorá bola o 30 percent nižšia ako celoštátny priemer. Len sa uistite, že sa vyhýbate pitiu alkoholu, ak už máte infekciu močových ciest, môže zvýšiť hladinu kyslosti moču a v skutočnosti zhoršiť vaše príznaky.

V noci hore?

Nočné budenie narúšajú spánok a s pribúdajúcim vekom častejšie. Problém sa zhoršuje, keď studený vzduch zaťažuje nervový systém. Štúdia vykonaná na potkanoch zistila, že užívanie spánkového hormónu melatonínu pred spaním môže – okrem toho, že vám pomôže spať zdravšie a ľahšie – tiež zvýšiť kapacitu močového mechúra a znížiť objem moču. Skúste 1 až 2 mg. na začiatok večer.

Nemôžete to všetko dostať von?

Technika nazývaná „dvojité vyprázdňovanie“ vám môže pomôcť naučiť sa úplne vyprázdniť močový mechúr, aby ste sa vyhli inkontinencii. Technika zahŕňa močenie, potom počkať niekoľko minút a skúsiť to znova. Ak chcete úplne vyprázdniť močový mechúr, skúste metódu „ukloniť sa“: Po močení sa na 20 sekúnd predkloňte, potom sa na 10 sekúnd vysoko posaďte a opakujte. To stlačí váš močový mechúr, aby sa odstránil pretrvávajúci pocit na močenie.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:42