Pitie čierneho čaju má na telo blahodárne účinky.
StoryEditor

Súvisí pitie čierneho čaju s dlhovekosťou? Odborníci majú odpoveď

17.01.2023, 13:50
Zdravie

Popíjanie popoludňajšieho čaju môže byť zdravým zvykom, ktorý vám ušetrí hodiny strávené u lekára.

Či už ho popíjate pri bolesti hrdla alebo si vychutnávate jeho bylinkovú príchuť, zdravotné benefity pitia čaju nemožno poprieť. Zelený čaj má tendenciu získať si pozornosť od milovníkov čaju vďaka svojej žiarivej farbe, zemitej chuti a povesti ako prostriedok na chudnutie a inhibítor chorôb. Existuje však ďalší čaj podporujúci zdravie, ktorý možno budete chcieť pridať do zmesi. Nový výskum spája každodennú konzumáciu čaju s dlhším životom.

Výskum

Štúdia publikovaná v Annals of Internal Medicine skúmala vzťah medzi konzumáciou čaju a rizikom úmrtia. Výskumný tím pod vedením doktora Maki Inoue-Choi, sa zameral na čierny čaj kvôli jeho všadeprítomnosti v Spojenom kráľovstve. Tam sa aj táto štúdia uskutočnila. Čierny čaj sa lúhuje pomocou fermentovaných listov z rastliny Camellia sinensis. Obsahuje dve až štyri percentá kofeínu a je známy svojou tmavou farbou a pikantnou, orieškovou chuťou.

Údaje z Biobanky Spojeného kráľovstva zahŕňali 498 043 žien a mužov vo veku 40 až 69 rokov. Účastníci sa podelili o svoje zdravie a v rokoch 2006 až 2010 vypĺňali dotazníky o ich návykoch pri pití čaju a životnom štýle. Výskumníci sledovali účastníkov až do začiatku roku 2020.

Výsledky

Výskum ukázal, že účastníci, ktorí pili aspoň dve šálky čierneho čaju každý deň, znížili riziko úmrtia až o 13 percent v porovnaní s tými, ktorí čaj nepili. Konkrétne u pijanov čaju bola nižšia pravdepodobnosť úmrtia v dôsledku ischemickej choroby srdca a mŕtvice. Avšak u pijanov čaju nebola menšia pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu alebo respiračné ochorenia.

Výsledky boli rovnaké, aj keď sa medzi účastníkmi vyskytli nižšie uvedené rozdiely:

  • účastníci tiež pijú kávu
  • pridanie mlieka alebo cukru do čaju
  • namáčanie čaju pri preferovanej teplote
  • majú genetické varianty týkajúce sa metabolizmu kofeínu

Obmedzenia štúdie

Aj keď sú tieto zistenia sľubné, je dôležité mať na pamäti obmedzenia štúdie. Predovšetkým sa nemerala veľkosť šálky, ktorú účastníci konzumovali, ani sila čaju (na základe toho, ako dlho bol lúhovaný). Autori tiež poznamenávajú, že ide o pozorovaciu štúdiu a nemôže dokázať, že pitie čaju priamo znižuje riziko úmrtia.

Čo to znamená?

Táto štúdia zdôrazňuje zdravotné výhody vychutnania si popoludňajšieho čaju. „Ľudia by nemali meniť svoje návyky v pití čaju len na základe tejto štúdie," hovorí Dr. Inoue-Choi vo vyhlásení. „Ale ak už pijete čaj, možno z toho budete mať výhody."

Tieto výhody, najmä v prípade čierneho čaju, vyplývajú z obsahu nápoja bohatého na antioxidanty, ktorý preukázateľne znižuje oxidačný stres a zápal. Aj keď je vaša zbierka čajov pravdepodobne rozsiahla, nezaškodí ukázať trochu lásky k tejto odrode pri každodennej šálke. „Výsledky potvrdzujú, že čaj, vrátane čierneho čaju, môže byť súčasťou zdravej výživy,“ uzatvára Erikka Loftfield.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:40