Nepodceňujte starostlivosť o nohy.
StoryEditor

Nezabúdajte na starostlivosť o nohy. Pomáhajú správnemu hrdému držaniu tela a ladnej chôdzi

23.01.2023, 13:00
Zdravie

Nosia nás od rána do večera, podporujú nás. Vďaka nim vieme, čo je zábava, tanec, beh aj špacírka. A predsa na nohy často zabúdame. Nerobte túto chybu ani vy!

Chodíme na masáž chrbta, krémujeme ruky aj tvár. A čo nohy? Masírujete? Krémujete? Ak áno, výborne, ak nie, začnite. Je na to niekoľko dobrých dôvodov a verte, dámy, že nejde len o estetiku, ale aj o zdravie. Krása vychádza z nôh Znie to trochu nadnesene, ale krása vychádza z nôh.

Nejde o to, aký tvar či dĺžku majú, veď ak nie sme Adriana Sklenaříková, každá z nás by tým svojim niečo vyčítala: nepekné kolená, hrubé členky, príliš silné lýtka, a to ešte ani nehovoríme o tvare! Sú to však len detaily, na ktorých nezáleží. Krása vychádza zo zdravia nôh. Nesú celú našu postavu, pomáhajú správnemu hrdému držaniu tela a ladnej chôdzi. Nosia nás od rána do večera, podporujú nás. Vďaka nim vieme, čo je zábava, tanec, beh aj špacírka. A predsa na nohy často zabúdame.

Nerobte túto chybu ani vy! 

Za jednoduchou nepohodou sa môže skrývať väčší zdravotný problém. Niekedy súvisia s bolesťami chrbta, vaskulárnymi ochoreniami alebo s cirkuláciou krvi. Niektoré ochorenia sú častejšie, iné menej. Syndróm ťažkých nôh však postihuje každú druhú ženu. „Svojim pacientom odporúčam vždy znížiť teplotu v miestnostiach, kde pracujú a žijú. Vysoké teploty totiž cirkulácii krvi nepomáhajú,“ napísal Toledano jedno z jednoduchých odporúčaní, ktorému by sme sa hlavne dnes, počas krízy s cenami energií, nemali vôbec brániť. Ďalším tipom je studená sprcha, ideálne od stehien dolu, a ak ste zimomravé, aspoň na lýtka. Na úľavu od nôh nájdete v lekárni množstvo receptov, ale pozor. Neexistuje zázračný recept. Iba ak ten, ktorý je zadarmo.

Chôdza

Ak s nohami niečo nie je v poriadku, väčšinou si to všimneme rýchlo. Po prvé, komplikuje nám to pohyb, a tým takmer všetky aktivity. Po druhé, sledujeme predsa každú malú nedokonalosť, takže metličky malých žíl spozorujeme rovnako rýchlo ako celulitídu. Navyše nás naše mamy a babky odmala strašia kŕčovými žilami, ak máme na ne v rodine predispozície. Jednoducho, sledujeme sa. Chodiť, chodiť, chodiť. Sledovať sa však nestačí. Ak spozorujeme problém, treba ho riešiť skôr, ako bude neskoro.

Slovník najväčších postrachov nôh

  • Edém: Ide o opuchnutie dolných končatín. Je často dôsledkom nadmerného hromadenia vody a soli v organizme mimo priestoru ciev, ktoré vedie k zväčšeniu tkanív. Častou príčinou je nadváha alebo dlhé státie či sedenie.
  • Varixy: Varixy sú rozšírené, vinuté a predĺžené povrchové žily na dolných končatinách, ktoré sa typicky prejavujú – najmä nočnými – kŕčovitými bolesťami dolných končatín (odtiaľ názov kŕčové žily). Najčastejšou komplikáciou je zápal žily. O to viac, ak sa otvorí. Pomáhajú masti a kompresné pančuchy.
  • Kŕče: Príčin môže byť mnoho, od nedostatku vitamínov až po presilenie či, naopak, nedostatok pohybu. Pomôžu vám uvoľňovacie, naťahovacie cviky a relax. O
  • Tŕpnutie nôh: Ak si nohy uležíte, zatlačíte na nervy, máte pocit brnenia a necitlivosti. Vtedy však viete, čo ho spôsobilo. V 30 percentách prípadov opakovaného tŕpnutia končatín však ide o prvé znaky cukrovky. Vždy, keď pozorujete zmeny alebo nepríjemné opakované pocity, vyhľadajte lekára.
  • Trombóza: Tejto diagnózy sa bojíme hlavne vtedy, keď máme pred sebou dlhý let a nohami nemôžeme veľmi hýbať. Je typická hlavne pre dolné končatiny. Pri jej povrchovom type je žila bolestivá, teplá a začervenaná, pri hlbokej sa v nej tvoria nebezpečné krvné zrazeniny. Medzi príznaky patrí opuch, pocit pnutia v lýtku a často ich prehliadame.
  • Ťažké nohy: Tento pojem sa často zaužíval na opis ťažko pomenovateľných pocitov, ktoré mávame napríklad aj v tehotenstve. Unavené, stuhnuté, ako keby sme mali na nich závažie. Dva kolíky na nič. Ak sa tento pocit opakuje, prv ako miniete eurá v lekárni, zájdite na diagnostiku krvného riečišťa k lekárovi.

Aj kŕčové žily viete korigovať správnou životosprávou

Ako vidí naše nohy lekár? Pýtali sme sa Mudr. Andreja Džupinu z angiologickej ambulancie v Bratislave.

S akými najčastejšími problémami sa stretávate vo svojej ambulancii?

Najčastejším problémom u pacientov v cievnej ambulancii je pocit ťažkých nôh, opuchy dolných končatín, bolesti dolných končatín a kŕčové žily. Častými ťažkosťami bývajú aj „zúženia ciev,“ ktoré môže spôsobovať nedokrvenie, no a to sa môže končiť až tvorbou rán.

Čo je najlepšia prevencia pre zdravé nohy?

Pravidelný pohyb a cvičenie, dostatok tekutín, vyhýbať sa fajčeniu a mastným jedlám, primeraná telesná hmotnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:00