Sme to čo jeme.
StoryEditor

Jedlo ovplyvňuje naše vzťahy i pocit šťastia. Týmto potravinám sa vyhýbajte alebo ich obmedzte

29.12.2022, 07:00
Zdravie

Naši predkovia mali vraj tuhší korienok, než máme my dnes, a dôvodom bola okrem iného ich strava. Vtedy býval cukor, biela múka, mlieko a mäso drahým nedostatkovým tovarom. Preto sa jedlo pomaly a ľudia mali stravu rozmanitejšiu. Dnes všetci „utekáme“ predovšetkým k mäsu, cukru a bielej múke. A to nás robí chorejšími, nervóznejšími a unavenejšími.

Cukry a sladkosti

Veľa ľudí si ich dopraje ako rýchly zdroj energie, keď je potrebné „dobiť baterky“. Bohužiaľ tento doping, ale trvá celkom krátko a čoskoro ho vystrieda ešte väčšia únava. Rovnaká hojdačka potom panuje, aj čo sa psychiky týka – sladkosti vás nabijú, vzápätí sa ale prepadnete do melanchólie a depresie. A to už zase taká sranda nie je. Preto s cukrami iba opatrne!

Biela múka

Výrobky z bielej múky sú lacné a veľa z nás ich volí ako rýchlu desiatu. Biela múka ale obsahuje lepok, ktorý má tendenciu usadzovať sa na stenách čriev a robiť ich menej priechodnými. Niet divu, že konzumenti bielej múky majú problémy s hnačkami, nadváhou, vyrážkami či ekzémami.

Káva 

Väčšina z nás si dopraje kávu ako „nakopávač“. Káva je navyše spoločenskou záležitosťou a vzbudzuje dobrú náladu aj pocity oddychu. V prípade tejto „kofeínovej vzpruhy“ však záleží na počte šálok denne. Ak pijete kávu vo veľkom, zbytočne zaťažíte žalúdok a vaše zažívanie (aj nálada) sa okamžite zhojdajú do mínusu.

 

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 06:13