Pikantné papričky sú zdravé aj keď sa to nezdá.
StoryEditor

Ostré korenie zahreje, nakopne metabolizmus. Schudnite s čili, čiernym korením či wasabi

21.12.2022, 09:42
Zdravie

Ostré potraviny nie sú len zdravé, ale vedia tiež urýchliť spaľovanie tukov. Veľa žien na nich nedá dopustiť. Skúste aj vy chudnutie s čili alebo napríklad korením.

Ostré jedlá vedia niekoľko záurakov. Jedným z nich je urýchliť metabolizmus. Ostré potraviny zahrievajú telo. V dôsledku tepla sa zvyšuje srdcová frekvencia a metabolizmus beží na plné obrátky. Kapsaicín obsiahnutý v chilli a piperín v korení tlmí chuť do jedla. Na jedno jedlo stačí na docielenie tohto efektu polovica čajovej lyžičky cayennského korenia.

Podporí trávenie

Ostrosť stimuluje produkciu žalúdočných štiav a tým podporuje trávenie. Práve mastnejšie jedlá sa v kombinácii s pálivým korením lepšie trávia. Dokonca navodia pocit šťastia. Konzumácia ostrých jedál podporuje tvorbu endorfínov – hormónov šťastia. Akonáhle sa pustíte do jedla, bude sa telo brániť pálivým zložkám tým, že začne vyplavovať adrenalín. Adrenalínová vlna potom spustí uvoľňovanie endorfínov a dostaví sa dobrá nálada.

Ostré potraviny nakopnú imunitný systém. S príchodom chladnejších mesiacov čelí náš imunitný systém každý rok skúške, a je preto dobré ho trochu tzv. nakopnúť. Na posilnenie obranyschopnosti pomáhajú práve pokrmy s korením, chilli a horčicou. Pálivé látky pôsobia antibakteriálne a sú osvedčeným prostriedkom proti prechladnutiu, pretože zlepšujú prekrvenie slizníc a uvoľňujú upchatý nos.

Tieto účinky poznali už v minulosti

Pálivé jedlo má dlhú tradíciu v mnohých svetovo preslávených kuchyniach - v mexickej, indickej či vietnamskej. Napríklad práve v takom Mexiku, odkiaľ pochádzajú tie najpálivejšie chilli papričky, panuje názor, že jedlo, aby chutilo, musí páliť. Inak nestojí za nič. Ostré jedlá si získali obľubu hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade pre svoj antibakteriálny účinok. Táto vlastnosť sa hodí zvlášť v krajinách, kde celý deň parí slniečko, teploty neklesnú pod tridsať stupňov a potraviny sa rýchlejšie kazia.

Vedeli ste, že ostré jedlá vedia vďaka schopnosti zvanej termogenézy poriadne zahriať a naštartovať metabolizmus?

Zrátané, podčiarknuté: keď si jedlo trochu priostríte, nielenže schudnete, ale ešte k tomu budete šťastná. Chudnutie s úsmevom, čo viac si priať? A ako chudnutie vlastne funguje?

Ako to funguje

Pálivé látky (ako napríklad kapsaicín v čili papričkách) prispievajú k tvorbe tepla v tele. Naše telo, aby zase vychladlo, spotrebuje viac energie, čo znamená viac kalórií ako normálne. A tento zahrievací proces vedie aj k rýchlemu spaľovaniu tukov. K tomu však treba piť veľa neperlivej vody a nesladeného čaju. Túto vychytávku si už obľúbilo mnoho celebrít 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 13:04