Olivový olej a citrón sú zázračná kombinácia.
StoryEditor

Kombinácia olivového oleja a citrónovej šťavy má veľké zdravotné výhody

14.12.2022, 10:22
Zdravie

Kombinácia, ktorá je chutná a výživná. Citrónová šťava a olivový olej sú ingrediencie, ktoré sa objavujú v mnohých našich obľúbených jedlách. Vedeli ste však, že títo dvaja keď sú spárovaní majú obrovské zdravotné výhody?

Citrón je bohatý na antioxidanty

Citróny sú výborným zdrojom rastlinných zlúčenín nazývaných flavonoidy, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky. Antioxidanty sú prírodné látky, ktoré pomáhajú chrániť bunky tela pred poškodením. Antioxidanty môžu pomôcť znížiť celkové riziko mnohých zdravotných problémov, ako sú srdcové choroby, cukrovka a rakovina. Tieto silné zlúčeniny to robia elimináciou voľných radikálov – škodlivých votrelcov, ktorí spôsobujú choroby, spôsobených oxidačným stresom. Flavonoidy z citrónu môžu tiež pomôcť znížiť zápal v tele a ako už bolo spomenuté, chronický zápal je hlavným ukazovateľom mnohých chorôb.

Má antibakteriálne účinky

Okrem protizápalových účinkov má citrónová šťava antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, ktoré môžu podporiť celkové zdravie. V nedávnej štúdii bioaktívne rastlinné zlúčeniny v citrónovej šťave účinne inhibovali rast stafylokokových, salmonelových a kandidových infekcií. Ale to nie je všetko. Citrónová šťava bola účinná aj v boji proti bakteriálnemu kmeňu odolnému voči antibiotikám, o ktorom je známe, že spôsobuje zápal pľúc a infekcie krvi.

Prirodzene čistí telo

Verí sa, že očisty a detoxikácie vyplavujú odpad a toxíny, ktoré sa časom nahromadili v tele. Zatiaľ čo nie je veľa štúdií, ktoré by skúmali, či olivový olej a citrónová šťava môžu pomôcť pri detoxikácii vášho tráviaceho systému, výskumníci naznačujú, že antioxidanty a polyfenoly v týchto dvoch by mohli byť pre telo blahodárne.

Podporuje zdravé chudnutie

Výskum ukazuje, že vitamín C v citrónovej šťave a mononenasýtené mastné kyseliny v olivovom oleji môžu podporovať chudnutie. V ľudskom tele je vitamín C nevyhnutný pre produkciu karnitínu, zlúčeniny, ktorá transportuje molekuly tuku do buniek, kde sa rozkladajú a využívajú ako palivo. Inými slovami, nedostatočný príjem vitamínu C môže mať za následok znížené odbúravanie tukov. Okrem toho vybrané štúdie ukazujú, že diéty s vysokým obsahom mononenasýtených mastných kyselín vedú k úbytku hmotnosti podobnému úbytku hmotnosti v dôsledku nízkotučných diét.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 08:43