Vanilka pomôže proti nervozite.
StoryEditor

Vanilka, klinčeky, aníz či koriander vám pomôžu aj ako domáca lekárnička

13.12.2022, 15:47
Zdravie

Vienočné korenie nemá len silu naladiť nás na koledy, vakoleduje nám aj zdravie. Čo tam po tom, že sú v koláčoch. Aj tak môžete vďaka nim vyriešiť predvianočný stres, bolesti hlavy či podráždený žalúdok

Klinčeky namiesto zubára

Vôňa klinčekov sa neodmysliteľne spája s najkrajšími sviatkami v roku. Hádžeme ich do punču, vareného vína alebo rozdrvené pridávame do medovníkov a perníkov. Ak si doprajete toto aromatické korenie pravidelne, zubárov sa nemusíte obávať. Klinčeky totiž majú antiseptické účinky a tlmia bolesť zubov. Ak vás cez Vianoce rozbolí stolička vložte si do úst pár klinčekov a pomaly ich požujte. Silice, ktorá toto korenie obsahuje, takisto zlepšuje náladu a vyvolávajú radosť.

Škorica spáli tuk

Sviatočné dobroty sa podpíšu pod priberanie, ale také škorica to môže zachrániť. Pochádza zo stromu škoricovníka cejlónskeho a na výrobu sa používa vnútorné časť kôry. Zahrieva telo, riedi krv a znižuje v nej hladinu cukru. Vo finále je toto korenie prospešné pri chudnutí a podporuje spaľovanie tukov. Ale v prípade, že je škorica súčasťou koláčov, to asi fungovať nebude.

Vanilka na nervozitu

Semienka z pravých vanilkových strukov majú priaznivé účinky na zdravie. Zmiernia nervozitu, takže siahať na sladkosti, keď máte stres, nemusí byť vždy na škodu. Ale pozor, nemýľte si ich s vanilkovým cukrom. Skutočné korenie pochádza z exotickej lianovitej orchidey a pestuje sa najmä na Madagaskare a v Mexiku. Ak si dáte vanilkové koláčiky, môžete tiež prospieť tráveniu, najmä žlčníku.

Aníz proti migréne

Ak vás počas sviatočných príprav bolí hlava, neordinujte si aníz. Toto korenia dokáže zastaviť migrénu, ale rovnako prečistí dýchacie cesty aj tráviaci trakt. Štipka anízu pre pečení môže byť teda malým kúskom zdravia, ktoré naservírujte blízkym v podobe cukroviniek.

Kardamóm odstráni plynatosť

Ak sa počas sviatkov prejete a zostane vám ťažko na žalúdku, siahnite po kardamóme. V pečení nebude mať také účinky, ale pripravený ako čaj môže odstrániť plynatosť a upokojiť celé trávenie. O tom, že je to zázrak prírody, svedčí aj fakt, že je to tretie najdrahšie korene na svete. Pred kardamómom sa z hľadiska ceny nachádzajú len šafran a vanilka pravá. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 17:11