Huby majú v sebe mnoho liečivých účinkov.
StoryEditor

Prehľad liečivých húb, čo všetko dokážu?

12.12.2022, 09:31
Zdravie

Niektoré s prehľadom nahradia lekárničku. Skvelo totiž POSILŇUJÚ IMUNITU, čo je základom dobrého zdravia a priam nevyhnutné v dnešnej dobe nebezpečných vírusov.

O liečebných účinkoch tzv. medicinálnych húb dobre vedeli už starí čínski lekári pred niekoľkými tisícročiami. Ich skúsenosti dnes potvrdzujú moderné klinické výskumy, ktoré hovoria jasne: tieto huby môžu veľmi priaznivo ovplyvňovať naše zdravie, a to úplne bez vedľajších účinkov. Všetky majú jedno spoločné – fungujú ako neuveriteľné zdroje energie a mnohých živín (minerály, aminokyseliny, stopové prvky a iné). Vďaka tomu dokážu spustiť v tele ozdravujúce a  regeneračné procesy. Medicinálne huby sa úspešne používajú pri liečbe rôznych civilizačných ochorení (akými sú napríklad vysoký krvný tlak, alergia alebo tzv. metabolický syndróm, ktorý často vedie k rozvoju diabetu 2. typu, kôrnateniu tepien, infarktu či mozgovej mŕtvici). Hrajú významnú úlohu pri prevencii a podpornej liečbe nádorov a majú blahodarný vplyv na psychiku. Priama konzumácia väčšiny z nich nie je však veľmi vhodná. Bunkovú stenu húb tvorí chitín, ktorý je pre človeka nestráviteľný.Takto sa z huby neuvoľnia a  nevyužijú všetky živiny. Z tohto dôvodu je výhodnejšie užívať medicinálne huby vo forme extraktov.

Posilní a spomalí starnutie

O reishi, ktorá býva niekedy nazývaná aj hubou nesmrteľnosti, ste už iste počuli. Má také silné regeneračné účinky, že ju využívali aj ruskí astronauti alebo himalájski šerpovia. Je účinným prírodným prostriedkom proti starnutiu, pomáha pri poruchách spánku, nervovom nepokoji a vyčerpaní. Na liečbu alergií sa zas úspešne využíva šampiňón mandľový (Agaricus), ktorý má domov v Brazílii. Stimuluje imunit

Harmonizujú spánok aj trávenie

Existuje mnoho rôznych druhov medicinálnych húb, ktoré sa dajú bez problémov ľubovoľne kombinovať. Koralovec ježovitý (Hericium) je expertom na zdravé trávenie. Podporuje činnosť žalúdka, sleziny a čriev, pôsobí proti páleniu záhy, plynatosti, nadúvaniu. Posilňuje imunitu, zmierňuje depresívne nálady a pomáha tiež pri poruchách spánku. Maitake alebo trsovnica lupeňovitá sa používa na podpornú liečbu diabetu a ako doplnková terapia nádorových ochorení, najmä prsníka. Rovnako zlepšuje znášanlivosť chemoterapie a pôsobí proti rozvíjaniu osteoporózy.

image

Huba Hericium.

Parazituje na húsenici

Huba Cordyceps, čiže húsenica čínska, je zaujímavá tým, že uvoľňuje výtrusy, ktoré sa usadzujú na tele húseníc a hmyzu. Začnú na ňom parazitovať, až nakoniec vyplnia celé telíčko, z ktorého postupne vyrastajú tkanivá húb. Tento zvláštny parazit je však zároveň vynikajúci pre ľudské zdravie. Obsahuje látky, ktoré zvyšujú odolnosť voči stresu, posilňujú obranyschopnosť, podporujú činnosť obličiek, srdca a pľúc a zlepšujú náladu.

Zdravá i chutná

Huba šitake (húževnatec jedlý), ktorá okrem toho, že je vzácna pre svoje liečivé účinky, sa ako jediná spomedzi týchto húb hojne využíva i v kuchyni. Z hľadiska zdravia je vhodná najmä pri chorobách horných dýchacích ciest, zlom krvnom obehu a ťažkostiach s pečeňou. Má aj prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných problémov. Odporúča sa aj na aktiváciu samoozdravných procesov, pri vykonávaní rekreačného a vrcholového športu, ale i vysokej stresovej záťaži a vyčerpanosti.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 15:20