Sny sa nesnívajú náhodne.
StoryEditor

Čo znamenajú sny? Tieto kroky vám môžu pomôcť interpretovať ten váš

05.12.2022, 14:29
Zdravie

Váš mozog vám neustále posiela správy prostredníctvom snov. Keď ich budete vedieť rozlúštiť, dozviete sa o sebe veľa.

V mojom opakujúcom sa sne šoférujem ako dieťa auto, keď si zrazu spomeniem, že neviem ako. Vždy je to v tej chvíli, keď si uvedomím, že môj otec ma požiadal, aby som našla parkovisko. Ako mnohé sny, aj tento nedáva zmysel. Môj otec by mi určite nikdy nedovolil sadnúť si za volant. A určite by som nemala odvahu prevádzkovať vozidlo s nulovými skúsenosťami. Takže, môže mať tento sen niečo spoločné so mnou? Výskum hovorí, že áno.

„Sny nie sú ani zďaleka náhodné. Pri pohľade na viaceré sny a na to, keď sa vyskytnú v živote človeka, môžete vidieť, ako sny stelesňujú pretrvávajúce obavy, ako sa niekto pozerá na seba a na vzťah snívateľa so svetom," hovorí Antonio Zadra spoluautor knihy When Brains Dream (Keď mozog sníva).

Príklad

Počas "lock downu" v roku 2020 ľudia podľa jednej štúdie snívali o sociálnom dištancovaní a iných pandemických témach. Nie je to celkom prekvapujúce, ale ukazuje to, že naše snové a bdelé mysle sú úzko prepojené. Keď sa pozriete na viaceré sny a kedy sa vyskytnú v živote človeka, môžete vidieť, ako tieto sny stelesňujú pretrvávajúce obavy.

 

Takže ak sny kopírujú život, prečo niektoré z nich odporujú zdravému rozumu? Odpoveď nájdeme v neurovede. Väčšina spomínaných snov sa deje počas spánku s rýchlym pohybom očí (REM). V tejto fáze je vaša sekundárna zraková kôra, ktorá vytvára obrazy z vašej pamäte a predstavivosti, oveľa aktívnejšia, ako keď ste hore. Prefrontálna kôra, v ktorej leží logika a cenzúra, je výrazne potlačená, rovnako ako jazykové oblasti vášho mozgu. Výsledok? Máme svoje zvyčajné myšlienky, obavy, nádeje, ale sú vyjadrené vo forme vizuálneho príbehu, a nie vo forme logického, verbálneho uvažovania.

Vaše sny sa vám snažia povedať, aby ste niečomu venovali pozornosť

Váš mozog spája dej tak, že prechádza spomienkami, ktoré voľne súvisia s vašimi starosťami. Potom zobrazí obrázky vo sne, aby ste videli, ako by ste reagovali. Áno, vaša myseľ vás aktívne testuje! „Mozog vytvára tieto nezvyčajné snové príbehy, aby sme mali zážitok, na ktorý reagujeme. Potom tieto pocity využíva na to, aby dávala zmysel svetu okolo nás,“ vysvetľuje profesor Zadra. Sny môžu byť studnicou nápadov a umelci v celej histórii získavali inšpiráciu pre majstrovské diela v posteli..

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:10