Niektoré vitamíny či minerály, je nevyhnutné suplementovať.dreamstime
StoryEditor

Suplementujte! Tieto tri doplnky výživy by ste mali jesť počas celej zimy

01.12.2022, 10:00
Zdravie

S chorobami sa za posledné týždne akoby vrece roztrhlo. Môže za to nielen zmena ročného obdobia, ale tiež chladnejšie počasie a v neposlednom rade nedostatok vitamínov a slnečných lúčov. Poviete si, že predsa jete dostatok zdravej stravy bohatej na živiny, športujete, tak čo viac ešte robiť pre to, aby sa vám vyhli vírusy a všade prítomné baktérie?

Hoci sa to nezdá, no aj keď si servírujete denne niekoľko porcií ovocia, zeleniny či iných zdraviu prospešných potravín, ešte stále neobsahujú toľko vitamínov a minerálov, koľko potrebuje vaše telo na to, aby sa udržalo v zdraví a kondícii. Suplementy sú preto nevyhnutnosťou. Vôbec ich však nepotrebujete celú plejádu, stačí kombinácia niekoľkých druhov a prežijete v zdraví celú zimu.

Vitamín D

O dôležitosti dopĺňania vitamínu D sme písali už niekoľkokrát. Ani počas leta, keď ste neustále vystavení slnečnému žiareniu, ho niektorí nemajú dostatok a je nevyhnutné ho prijímať hlavne pomocou suplementov. Nedostatok vitamínu D má za následok rôzne pretrvávajúce zdravotné ťažkosti, ale tiež únavu či podráždenosť. Počas zimy rapídne klesá hladina vitamínu D, práve preto by to mal byť doplnok výživy, ktorý budete konzumovať denne.

Vitamín C

Ani niekoľko porcií citrusových plodov či kyslej kapusty denne vám nezabezpečí dostatok vitamínu C. A práve ten je taký dôležitý pri budovaní imunity a aj v boji pri nachladnutí. Dokáže zatočiť nielen s vírusmi a baktériami, ale aj s rôznymi infekciami. Vitamín C, rovnako ako D, by ste mali užívať preventívne obzvlášť počas zimných mesiacov. V prípade choroby pokojne dávkovanie zvýšte.

Magnézium

Deficit magnézia môžu pociťovať najmä športovci, alebo ľudia, ktorí majú aktívny životný štýl. Ak sa cítite často unavení, alebo dokonca vyčerpaní a zároveň trpíte častými zmenami nálad, hoci na to nemáte úplne opodstatnené dôvody, príčinou môže byť nedostatok horčíka. Ten si vaše telo nedokáže vyprodukovať samé a práve preto by aj vaša strava mala byť bohatá na tento minerál. Horčík nájdete v ovocí, zelenine, v ďatliach, rybách, orechoch či v strukovinách. No v prípade, že budete pociťovať niektorý z uvedených príznakov, neváhajte si magnézium doplniť aj v inej forme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:51