Zatočte s bolesťou aj vo vyššom veku.
StoryEditor

Bolesť k vyššiemu veku patriť nemusí!

29.11.2022, 10:10
Zdravie

Polovica našich seniorov trpí bolesťami kĺbov a kostí. Podľa lekárov však mnohým problémom možno do určitej miery čeliť a bolesti predchádzať, alebo ju aspoň tlmiť.

S pribúdajúcimi rokmi na nás doliehajú aj problémy s pohybom. Netreba sa však zmieriť s mienkou, že k starobe patrí aj bolesť. K lekárovi choďte včas. Horšia koordinácia, menšia sila a obratnosť, problémy s chôdzou či bolesti kĺbov – to sú znaky problémov s pohybom. Dá sa to však riešiť.

Nezanedbávajte sa

Starším ľuďom ubúda svalová sila, ich pohyby sú pomalšie a horšie reagujú. Kosti sú krehkejšie, ľahšie sa lámu, pretože s vekom ubúda kostná hmota. Menej ohybné a pružné sú aj kĺby, často postihnuté artrózou, čo zhoršuje obratnosť a pohyblivosť. Častou chorobou pacientov nad šesťdesiat rokov je bolesť v bedrovej oblasti chrbta. Závažnosť aj početnosť ťažkost sa zvyšuje s rastúcim vekom. Ak sa bolesť nelieči, môže viesť k častým pádom, rapídnemu zhoršeniu schopnosti sebaobsluhy. 

Neprehliadajte varovné signály

Rozvíjajúca sa bolesť nie je nikdy náhodná. Tou akútnou organizmus upozorňuje, že niečo nie je v poriadku, pri dlhotrvajúcej, chronickej bolesti však už pôsobí negatívne na celý organizmus. Bolesť sa sama o sebe stáva chorobou. U seniorov sa bolesť často podceňuje, pretože sa predpokladá, že vyššiemu veku patrí. Áno, sprevádza ho, nikdy sa však nemá prehliadať, vždy ju treba riešiť. Aby mal starší človek dostatočne kvalitný a dôstojný život musí sa venovať pohybu. Treba však na to ísť pomaly a nie vhupnúť do fyzickej aktivity na maximum. To vyvolá opačný efekt. Nie nadarmo sa hovorí, že chôdza je najlepšia prevencia. Denne treba spraviť minimálne 10 tisíc krokov, ale ak nevládzete, každý sa ráta.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 16:55