Vďaka botoxu budú vaše vlasy jemnejšie, pružnejšie a prirodzenejšie.
StoryEditor

Aromaterapia pre krásne a zdravé vlasy. Esenciálne oleje vám zachránia korunu krásy

17.10.2022, 14:49
Zdravie

Dá sa prírodne pomocou esenciálnych olejov podporiť rast a kvalita vlasov? Určite áno, dokonca nielen rast, ale aj vitalita, lesk i zdravie pokožky hlavy. Stačia vám na to okrem esenciálnych olejov ešte hydroláty a za studena lisované oleje.

Mastné vlasy

Sú spôsobené nadmernou tvorbou séba (kožného mazu), ktoré môže prerásť až do zápalového stavu známeho ako seborea. Esenciálne oleje ako ylang ylang a muškát vedia regulovať tvorbu séba na pokožke hlavy. Počas dňa môžete použiť aj muškátový hydrolát, ktorý má podobné účinky ako esenciálny olej, nastriekajte do vlasov a vmasírujte. Suché, lámavé vlasy Môžu vznikať zlou starostlivosťou, nevhodne zvolenými prípravkami (šampón, kondicionér ale aj stylingové prípravky), farbením, teplom (fén, kulma, žehlička), slnkom, častým umývaním, ale aj zlou stravou či poruchou štítnej žľazy. Skúste podporiť zdravie vlasov na viacerých úrovniach, obmedzte fénovanie a teplo, prestaňte si príliš často umývať vlasy (1-krát týždenne alebo aj menej stačí) a robte si olejové zábaly z arganového či jojobového oleja. Plus doplňte do stravy omega-3 mastné kyseliny.

Lupiny malé, suché, biele

Technicky z lekárskeho pohľadu nejde o lupiny. Sú to malé biele šupinky odumretého epitelu a  sú príznakom suchej pokožky. Vznikajú aj príliš častým umývaním hlavy, kedy neustále zmývate ochranú vrsvu pokožky hlavy (sébum) a  odmasťujete ju. Preto treba ísť na to práve naopak a pokožku premastiť– ideálne bio olejom (jojobový, arganový alebo mandľový olej sú skvelí pomocníci). Pokožka a vlasy absorbujú všetok olej a netreba ich znova umyť. Lupiny veľké, žlté, mastné. Toto sú pravé lupiny. Spôsobuje ich nadmerná tvorba séba na pokožke hlavy, ktorá môže prerásť až do seboroickej dermatitídy (seborea). Tu sa dá dobre pomôcť esenciálnymi olejmi, ideálne sú tea tree esenciálny olej/čajovník a citrónová tráva, tie vás zbavia lupín za pár umytí. Zakomponovať môžete aj levanduľový a šalviový esenciálny olej – sú protizápalové. Na seboreu sú tiež dobré oleje ako borievka, pačuli a citrón (pozor na fototoxicitu). Oleje ako ylang ylang a muškát zasa vedia regulovať tvorbu séba

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:09