Dbajte aj na správne skladovanie krémov.dreamstime
StoryEditor

Rovnakú pozornosť ako čistej pleti venujte aj čistote kozmetiky. Pozor na baktérie či skladovanie

17.10.2022, 09:00
Zdravie

Viete koľko krémov, sér a olejčekov sa nachádza vo vašej kúpeľni? No tak schválne, choďte si spočítať, koľko ste si toho doma nazhromaždili. Krémy od výmyslu sveta. Na tvár, na očné okolie, krém na ruky, hydratačný krém na nohy. Je dosť možné, že kvôli týmto množstvám možno strácate prehľad o tom, čo vlastníte a kedy by už konkrétne krémy namiesto na tvár, mali putovať rovno do koša.

Ono to totiž nie je všetko, nakrémovať sa. O krémy je nevyhnutné sa starať. Správne si ich na tvár aplikovať a v neposlednom rade ich aj vhodne skladovať.

Vlhkosť im neprospieva

Kde inde, ak nie v kúpeľni by ste mali mať krémy, však áno? Potrebujete ich mať predsa po ruke. Treba však myslieť na to, že kúpelňa je miestnosť, kde je snáď najvyššia vlhkosť. Ak teda nemáte toaletný stolík, dbajte minimálne na to, aby ste krém vždy dobre zatvorili a pokiaľ máte v kúpeľni skrinku, určite ho radšej odložte do nej, než ho nechať voľne stáť na poličke.

Ruky preč

Krémy s pumpičkou, alebo vytláčacie krémy majú svoje výhody. Jednou z najdôležitejších výhod je, že je krém stále hygienicky zabalený. Krém z tégliku je naopak vystavovaný neustále množstvu baktérií. Najmä, ak do neho chodíte prstami. Toto by ste mali sama sebe zatrhnúť, pretože aj keď máte čisté, práve umyté ruky, krém sa znehodnocujete. Riešením je špachtľa, pomocou ktorej si naberiete také množstvo krému, aké práve potrebujete.

image

Krém nikdy nenanášajte prstami.

dreamstime

Skladovanie

Pozorne si prečítajte príbalový leták. Niektoré krémy je nevyhnutné skladovať v chlade. Najmä tie bez pridaných konzervačných či chemických látok. V opačnom prípade by sa v nich mohli namnožiť mikroorganizmy. Ostatné krémy majú radšej tmavé a suché miesta, rozhodne mimo dosahu slnečného žiarenia.

Spotreba

Niektoré produkty na obale uvádzajú, do kedy je nevyhnutné ich spotrebovať. Čiže je spomenutý konkrétny dátum. Avšak európske smernice už na tomto netrvajú a stačí, keď je obale uvedené, do koľkých mesiacov po otvorení máte krém spotrebovať. Všímajte si označenie ako napríklad 6M (mesiace), 12M a podobne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 14:17