Doping v podobe prírodných liečiv je najmä v tomto sychravom počasí viac než nevyhnutný. Šípky sú doslova nabité vitamínom C, no okrem neho sú v nich bohato zastúpené aj vitamíny A, B, E a K. A likér plný vitamínov? Ten odmietať určite nemusíte.
Čo budete potrebovať
Na prípravu likéru budete potrebovať zhruba 200 kusov šípok, v závislosti od ich veľkosti. Keď dáte viac, určite nič nepokazíte. Šípky zbierajte, keď budú dužinaté a mäkké. O to intenzívnejšia bude chuť likéru a bude sa vám s nimi lepšie pracovať. Výber alkoholu nechávame na vás, no ideálny je jemnejší biely rum, prípadne vodka. Budete potrebovať presný liter bieleho alkoholu. Ďalej si pripravte 24 polievkových lyžíc vody a rovnaké množstvo medu. Nevyhnutná je aj kyselina ascorbová, ktorej budete potrebovať dve a pol čajovej lyžičky. Kyselinu nájdete v bio potravinách, ale aj v niektorých sieťach drogérii. Posledné tri ingrediencie však využijete až o pár týždňov.
Ako na to?
Príprava likéru je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Jediné, čo budete potrebovať nazvyš je trpezlivosť. Tak pri zbieraní, ako aj pri umývaní a spracovávaní šípok. Umyté a usušené šípky si postupne vkladajte do mažiara po menších množstvách, aby ste sa uistili, že každá šípka praskla. Takto pripravené plody vložte do veľkého pohára a zalejte alkoholom. Poriadne premiešajte a pohár zatvorte. Macerát nechajte odpočívať na parapete po dobu dvoch týždňov a zhruba každý druhý až tretí deň ho poriadne pretrepte, aby sa všetko dôkladne premiešalo.
O dva týždne pokračujeme
Po dvoch týždňoch macerát sceďte. Ideálne, keď to budete robiť postupne. Za pomoci varešky sa snažte ešte zo šípok vylisovať všetku šťavu a dužinu. Zmes z plodov, ktorá vám zostane, následne ešte raz macerujte, no v o polovicu menšom množstve alkoholu.
Príprava sirupu
A aký by to bol likér, keby nebol sladký? Med s vodou dajte do hrnca a priveďte k varu. Varte zhruba jednu minútu a následne odstavte z plameňa. Po piatich minútach k sirupu pridajte kyselinu ascorbovú a všetko nechajte vychladnúť 15-20 minút. Následne sirup pridajte k šípkovému macerátu a poriadne premiešajte. Hneď si ním aj pripite, no potom ho schovajte aspoň na mesiac, aby všetky chute dokonale prešli.