Šípkový likér funguje aj ako prevencia.dreamstime
StoryEditor

Šípkový likér plný vitamínov: Jediný alkoholický nápoj, ktorý by ste si mali piť denne

12.10.2022, 12:00
Zdravie

Natrafili ste počas prechádzky na šípky a neodolali ste týmto červeným plodom, ktoré sú istým spôsobom symbolom jesene? Potom ste urobili dobre. Avšak tentokrát by ste ich mohli spracovať aj inak, než len do lahodného, horúceho čaju či trošku netradičného džemu. Pripravte si vitamínovú bombu, ktorá chutí fantasticky. Šípkový likér si pokojne môžete dať každý deň, ba dokonca musíte. Jednoducho vďaka nemu doplníte telu množstvo vitamínov.

Doping v podobe prírodných liečiv je najmä v tomto sychravom počasí viac než nevyhnutný. Šípky sú doslova nabité vitamínom C, no okrem neho sú v nich bohato zastúpené aj vitamíny A, B, E a K. A likér plný vitamínov? Ten odmietať určite nemusíte.

Čo budete potrebovať

Na prípravu likéru budete potrebovať zhruba 200 kusov šípok, v závislosti od ich veľkosti. Keď dáte viac, určite nič nepokazíte. Šípky zbierajte, keď budú dužinaté a mäkké. O to intenzívnejšia bude chuť likéru a bude sa vám s nimi lepšie pracovať. Výber alkoholu nechávame na vás, no ideálny je jemnejší biely rum, prípadne vodka. Budete potrebovať presný liter bieleho alkoholu. Ďalej si pripravte 24 polievkových lyžíc vody a rovnaké množstvo medu. Nevyhnutná je aj kyselina ascorbová, ktorej budete potrebovať dve a pol čajovej lyžičky. Kyselinu nájdete v bio potravinách, ale aj v niektorých sieťach drogérii. Posledné tri ingrediencie však využijete až o pár týždňov.

image

Šípkový čaj je síce vynikajúci, ale likér z týchto plodov si zamilujete.

pexels

Ako na to?

Príprava likéru je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Jediné, čo budete potrebovať nazvyš je trpezlivosť. Tak pri zbieraní, ako aj pri umývaní a spracovávaní šípok. Umyté a usušené šípky si postupne vkladajte do mažiara po menších množstvách, aby ste sa uistili, že každá šípka praskla. Takto pripravené plody vložte do veľkého pohára a zalejte alkoholom. Poriadne premiešajte a pohár zatvorte. Macerát nechajte odpočívať na parapete po dobu dvoch týždňov a zhruba každý druhý až tretí deň ho poriadne pretrepte, aby sa všetko dôkladne premiešalo.

O dva týždne pokračujeme

Po dvoch týždňoch macerát sceďte. Ideálne, keď to budete robiť postupne. Za pomoci varešky sa snažte ešte zo šípok vylisovať všetku šťavu a dužinu. Zmes z plodov, ktorá vám zostane, následne ešte raz macerujte, no v o polovicu menšom množstve alkoholu.

Príprava sirupu

A aký by to bol likér, keby nebol sladký? Med s vodou dajte do hrnca a priveďte k varu. Varte zhruba jednu minútu a následne odstavte z plameňa. Po piatich minútach k sirupu pridajte kyselinu ascorbovú a všetko nechajte vychladnúť 15-20 minút. Následne sirup pridajte k šípkovému macerátu a poriadne premiešajte. Hneď si ním aj pripite, no potom ho schovajte aspoň na mesiac, aby všetky chute dokonale prešli.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 15:40