Rakytník je bohatým zdrojom vitamínu C.pexels
StoryEditor

Nie nadarmo ho volajú aj oranžové zlato: Rakytník je povinná jesenná výbava proti vírusom

28.09.2022, 15:00
Zdravie

Opäť je tu obdobie, kedy sa nevyhneme rôznym vírusom a ochoreniam. Určite by k tomu mali čo povedať najmä tie z vás, ktoré majú svoje ratolesti umiestnené v škôlkach a školách. Školský rok sa ledva začal a už sú najčastejšie používanou vecou v domácnosti hygienické vreckovky. Nevyhnete sa tomu. Jediné, čo môžete spraviť, je posilniť imunitu v čo najväčšej miere. Aby ste však nesiahali stále len po liekoch, skúste poklady, ktoré ponúka samotná príroda. Jedným z nich je raktník, právom označovaný za zlatý poklad.

Rakytník je na Slovensku pomerne rozšírený ker. Môžete ho vidieť popri cestách, prípadne ako živý plot. Zdalo by sa teda, že nie je ničím výnimočný, no opak je pravdou. Jedna bobuľka rakytníka pokryje celodennú dávku vitamínu C.

Čo sa v zlatom poklade ukrýva?

Vitamín C je v rakytníku naozaj bohato zastúpený, dokonca ho obsahuje viac ako citrón. A to už je čo povedať. Ten vo veľkej miere ovplyvňuje budovanie imunity. Za zmienku tiež stojí vitamín E - je zodpovedný za celkové zdravie pokožky a pružnosť ciev. Má tiež pozitívny vplyv na plodnosť a bojuje proti voľným radikálom. V prípade, že trpíte zlou zrážanlivosťou krvi, prípadne sa vám často tvoria modriny, dôvodom môže byť nedostatok vitamínu K. Aj ten v sebe ukrývajú tieto malé bobuľky. Rovnako ako Vitamín P, ktorý je silný antioxidant, ktorý napomáha vylučovaniu toxínov z tela. Tiež posilňuje obranyschopnosť organizmu a chráni žily a tepny. Antioxidačné účinky znásobí aj prítomnosť provitamínu A, no jeho úlohou je zároveň vplývať na funkciu pľúc, hrubého čreva, mozgu, prostaty a tiež na zrak. Vitamín D je nevyhnutný pre zdravé fungovanie tela. Najmä u detí sa odporúča dopĺňať ho, a keďže sa nachádza aj v rakytníku, máte to v jednom balíčku. Vitamín D totiž priaznivo pôsobí aj na stav kostí, a to najmä v starobe. Rakytník v sebe ukrýva aj nemálo trieslovín, ktoré sú účinným prostriedkom pri hnačkách. No majú aj protizápalový a antibakteriálny účinok. Rakytník ovplyvňuje aj peristatiku čriev. Nachádzajú sa v ňom aj omega 3,6 a 9 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré chránia bunky aj mozog pred poškodením. Zároveň eliminujú riziko mozgových príhod. Majú na svedomí celkovú vitalitu a zdravie a oceníte ich aj pri hojení rán či vypadávaní vlasov. Hlavne v rakytníkovom oleji sa vyskytuje vzácna omega 7 mastná kyselina. Tá okrem toho, že je silný antioxidant, pozitívne vplýva aj na tráviaci trakt.

Ako ho spracovať?

Dnes niektoré e-shopy ponúkajú vetvičky rakytníka, stačí sa tomu trošku venovať a zlatý poklad vám dovezú rovno pred dvere. Ochutnajte ho čerstvý. Je síce kyslý, no vedia si na ňom pochutnať aj deti. Rakytník si opatrne oberte z vetvičiek a v sitku ho opláchnite. Nechajte vysušiť a zamrazte. Následne si každý deň doprajte aspoň jednu bobuľku ako prevenciu. V prípade, že cítite, že na vás niečo lezie, dajte si ich pokojne aj viac. Môžete si však pripraviť aj sirup, ktorého účinky oceníte najmä v chrípkovom období. Rakytník umyte, osušte a odšťavte. Šťavu prelejte do hrnca spolu s trstinovým cukrom v pomere 1:1. V hrnci spolu miešajte na nižšej teplote, kým sa cukor nerozpustí. Sirup vám nesmie vrieť ani nesmiete prekročiť teplotu cez 65°C, aby ste neznehodnotili vitamíny. Ešte hotový horúci sirup nalejte do čistých fliaš a skladujte ho na chladnom a tmavom mieste. Z dužiny, ktorá vám po odšťavení zostala, si urobte tinktúru. Stačí, ak dužinu zalejete napríklad vodkou a necháte dva týždne odpočívať. Dva až trikrát za týždeň tinktúru premiešajte. Po dvoch týždňoch preceďte cez sitko a gázu a uskladnite. Budete tak mať pripravenú prvú pomoc na budovanie imunity.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:33