Na svete existuje viac než 7 000 odrôd jabĺk a čo je najlepšie, vychutnať si ich môžeme počas celého roka. Najlepšie a najvýživnejšie sú však tie, ktoré rastú koncom leta. V chutných plodoch je množstvo draslíka, horčíka, vápnika, ale aj kyseliny listovej, céčka, áčka či vitamínov skupiny B.
Jablká sú výnimočné tým, že obsahujú najviac pektínu zo všetkých druhov ovocia. Pektín je vlastne vláknina, dobre rozpustná vo vode. Podporuje činnosť a kinetiku črevného traktu, ale aj vylučovanie toxínov z tela – a tak nás vlastne chráni pred rakovinou.
Voňavými jabĺčkami možno zaháňať smäd. Obsahujú až 85 percent vody. Z ovocia nepriberieme, aj keď je sladké ako med. Jablká tvoria súčasť rôznych diétnych programov.
Naše prababičky vravievali, že jablko dokáže poslúžiť aj ako prírodná zubná pasta. Vitamín C dezinfikuje ústnu dutinu, štruktúra ovocia čistí zuby. Konzumácia plodiny precvičuje žuvacie svaly i svaly tváre. Samozrejme, klasické kefky jabĺčka nenahradia.
Pri týchto neduhoch zavolajte na pomoc JABLKO
- Črevné ťažkosti (najmä zápcha)
- Ochorenia žlčníka a pečene
- Reflux žalúdka
- Chrípka a prechladnutie
- Oslabená imunita
- Vysoký krvný tlak
- Zvýšená hladina cholesterolu v krvi
- Obličkové ochorenia
- Plesne v tele
- Reuma a dna
- Poruchy krvotvorby