Čo ak ste hladné aj po najedení?Dreamstime
StoryEditor

Chyby, ktoré možno robíte aj vy: Toto je 10 dôvodov, prečo ste neustále hladné

26.05.2023, 09:26
Zdravie

Príčinou môže byť nevyvážená strava, nedostatok bielkovín, ale aj smäd, stres či málo spánku.

Hlad je prirodzená reakcia nášho tela a znamená to, že potrebujeme viac jedla. Okrem škvŕkania v žalúdku sa tento stav môže prejavovať aj bolesťou hlavy, podráždenosťou či zhoršenou sústredenosťou. Ale čo ak sme hladní aj po najedení? „Neustále hladovanie môže byť spôsobené nedostatkom bielkovín, vlákniny aj tukov v strave, nedostatkom spánku alebo stresom,“ vysvetľuje dietologička Julia Zumpano.

Emocionálny hlad

 

Ak hlad pociťujete iba krátko po raňajkách alebo obede, nie ste skutočne hladní. Ide o takzvaný emocionálny hlad a skrýva sa za ním nuda, zlosť, vyčerpanie, ale aj smútok, úzkosť či depresia. Jedením sa snažíte tieto emócie upokojiť. Bohužiaľ, najčastejšie siaha človek po nezdravých pokrmoch, sladkostiach či vysokokalorických potravinách.

Čo by pomohlo? Skúste sa zamerať na nejakú činnosť, začnite robiť niečo, čo vás baví.

Máte nedostatok spánku

Spánok a chuť do jedla sú neoddeliteľne prepojené. Prečo to tak je? Počas spánku totiž mozog reguluje hormón hladu ghrelín. Ak sa nedobre vyspíte, hladiny hormónu sa zvyšujú, čo spôsobuje aj vyššiu chuť do jedla. Ak teda počas dňa často pociťujete hlad, môže to byť nedostatkom spánku.

Čo by pomohlo? Určite spánková hygiena! Chodiť spať pravidelne v rovnakú hodinu a nezaťažovať sa večer problémami.

V skutočnosti sme smädní

Áno, často je to presne tak, že hlad je len prezlečený smäd. Potvrdzujú to mnohí odborníci na výživu. Voda vás nielen zasýti, ale tiež pomáha telu absorbovať živiny, ktoré získava z potravy.

Čo by pomohlo? Skôr než začnete uvažovať o nejakom jedle, skúste vypiť plný pohár vody.

Nepravidelne sa stravujete

Veľké výkyvy v stravovaní sú dôvodom toho, že hlad bude vaším častým spoločníkom. Nehovoriac o tom, že nepravidelné stravovanie vedie k spomaleniu metabolizmu a následnému ukladaniu telesného tuku. Výsledkom je priberanie a následne ťažšie chudnutie.

Čo by pomohlo? Začnite sa pravidelne stravovať. Dbajte o to, aby ste mali raňajky, obed a večeru a snažte sa dodržiavať rovnaké časy jedenia. A nezabúdajte dodržiavať primerané množstvá porcií.

Jete príliš rýchlo

Nielen nepravidelná, ale aj rýchla konzumácia jedla časom vedie k nekontrolovanému hladu. Keď totiž hlcete jedlo, neposkytnete svojmu telu dostatok času, aby si vôbec všimlo, že ste už sýti.

Čo by pomohlo? Nášmu telu trvá 20 minút na zaregistrovanie plnosti, takže pomáha pomalé a sústredené jedenie.

Na vine sú lieky

Niektoré lieky môžu ovplyvniť vašu chuť do jedla. Patria sem lieky na alergiu, zápaly, imunitu, depresiu, poruchy nálady, ako aj hormonálna antikoncepcia.

Čo by pomohlo? Určite lieky neprestávajte užívať. Ak sa obávate, že vaše lieky vyvolávajú pocit hladu, porozprávajte sa so svojím lekárom. Môže existovať alternatíva, ktorá nevyvoláva také vedľajšie účinky.

Ste v strese

Stres môže stimulovať chuť do jedla. Telo mylne predpokladá, že potrebuje viac výživy. V skutočnosti sa zvyšujú hladiny hormónu kortizolu a ten môže spôsobiť, že budete chcieť zjesť všetko, čo vám príde pod ruku.

Čo by pomohlo? Vyhnúť sa stresu, prípadne ho vedieť eliminovať. Keď stres pominie, hladiny kortizolu klesnú a chuť do jedla sa zvyčajne vráti do normálu.

Hyperaktívna štítna žľaza

Nadmerná činnosť štítnej žľazy sa v populácii ľudstva vyskytuje pomerne často. Zapríčiňuje celý rad nepríjemných ťažkostí: nepokoj, nervozitu, búšenie srdca, nespavosť aj zvýšenú chuť do jedla.

Čo by pomohlo? V takom prípade len návšteva lekára, vyšetrenie, diagnostika a následná liečba. Pomáha operácia aj lieky.

Zlá skladba jedál

Ak neprijímate dostatok bielkovín, tukov a komplexných sacharidov, je pravdepodobnejšie, že budete počas dňa pociťovať hlad. Každá z týchto živín spomaľuje trávenie a podporuje pocity plnosti. Bielkoviny dokážu zasýtiť a oddialiť pocit hladu oproti, napríklad sacharidom z ovocia. Aj zdravé tuky zohrávajú kľúčovú úlohu v udržiavaní pocitu sýtosti. Konzumácia tuku môže viesť k uvoľneniu rôznych hormónov podporujúcich pocit nasýtenia.

Čo by pomohlo? Jedálniček by mal byť rozmanitý. Dosiahnete to dodržiavaním odporúčaného množstva bielkovín, tukov aj sacharidov denne.

Jete málo vlákniny

Vláknina patrí medzi najviac prehliadané zložky našej stravy. Pritom potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovocie, strukoviny, ovsené vločky, orechy, pomáhajú uvoľňovať hormóny znižujúce chuť do jedla. Predlžujú čas trávenia a spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka.

Čo by pomohlo? Odborné spoločnosti odporúčajú denne zjesť do 30 gramov vlákniny. Bohatá na vlákninu je aj zelenina (mrkva, cvikla, brokolica, kaleráb...), ktorá eliminuje pocit hladu, pretože sa z väčšej časti skladá z vody a má veľmi málo kalórií.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 00:47