Tieto orgány telo prirodzene zbavujú škodlivých látok.Dreamstime
StoryEditor

4 dôležité orgány na očistu tela: Telo má vlastné mechanizmy na odstránenie škodlivín

26.05.2023, 10:10
Zdravie

Ide o orgány, ktoré telo prirodzene zbavujú škodlivých látok. Volajú ich aj čističky. Aj o tie sa treba starať!

Pracujú neúnavne. Filtrujú krv, triedia všetko, čo telo nepotrebuje a čoho sa treba zbaviť. Orgány ako pečeň, obličky, slezina a koža sa podieľajú na odstránení škodlivých látok. Tie sa nachádzajú všade okolo nás a do tela sa dostávajú rôznymi spôsobmi: vdychovaním, zlým životným štýlom, potravinami, alkoholom, drogami, liekmi... Náš organizmus si s nimi vie poradiť.

1. ORGÁN: OBLIČKY

Obličky odstraňujú z tela nadbytočnú vodu a odpadové látky formou moču. Pracujú neustále. Okrem čistenia majú obličky aj ďalšie dôležité funkcie. Regulujú koncentrácie draslíka a sodíka (soli), produkujú hormóny, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak, tvoria červené krvinky a udržiavajú pevné kosti.

Čo ak nepracujú správne?

Bolesť v podbrušku či v oblasti obličiek môže byť signálom zápalového ochorenia. Problém prezradí aj zmeny v močení: tmavý či zakalený moč, samovoľný únik moču či časté nutkanie na močenie.

Ak sa v noci zobudíme pre pocit, že potrebujeme ísť na potrebu (dokonca aj niekoľkokrát počas noci), naše obličky nemusia byť v ideálnej kondícii. Inak by sme s nočným močením problém pravdepodobne nemali.

2. ORGÁN: PEČEŇ

Vykonáva množstvo čistiacich úkonov, patrí medzi najdôležitejšie orgány. Filtruje krv, zneškodňuje jedovaté látky a vedľajšie produkty z procesov, ktoré v tele prebiehajú. Zbavujú tiež telo starých krvných buniek, mŕtvych buniek a bunkového odpadu. Škodlivé látky a odpadové produkty sa vylučujú pečeňou buď do žlče alebo do krvi. Látky vylučované do žlče sa vylučujú z tela tráviacim traktom. Látky vylučované do krvi sú filtrované obličkami a vylučované močom.

Funkcie: zabezpečuje ďalšiu premenu potravy na vitamíny, hormóny a látky nevyhnutné pre život. Zodpovedá za metabolizmus cukrov, potláča nežiaduce imunitné reakcie, podieľa sa na zrážaní krvi a hospodárení s vodou a so soľou. Je zásobárňou krvi, železa a živín... Je najťažšie pracujúcim orgánom tela. Je tiež jediným orgánom tela, ktorý sa po poškodení dokáže obnoviť.

Čo ak nepracuje správne?

Problém s pečeňou sa prezradí na pokožke. Na dotyk je koža citlivá, ľahko sa zapáli a nepríjemne svrbí. Taktiež zmení farbu – zožltne. Je to dané tým, že pečeň v dôsledku ochorenia neuvoľňuje z tela toxické látky, farbivo bilirubín sa začne hromadiť a tieto príznaky začnú byť viditeľné. Problém prezradí aj únava, bolesť a zmena farby moču a stolice.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 15:02