Tieto orgány telo prirodzene zbavujú škodlivých látok.Dreamstime
StoryEditor

4 dôležité orgány na očistu tela: Telo má vlastné mechanizmy na odstránenie škodlivín

26.05.2023, 10:10
Zdravie

Ide o orgány, ktoré telo prirodzene zbavujú škodlivých látok. Volajú ich aj čističky. Aj o tie sa treba starať!

3. ORGÁN: SLEZINA

V ľudskom organizme má nezastupiteľné miesto. V spolupráci so žalúdkom získava pre organizmus potrebnú energiu z potravy, ktorú prijmeme. Slezina reguluje hladinu krviniek a bojuje proti škodlivým baktériám v krvi. Ak nefunguje správne, môže začať napádať zdravé krvinky, čo vedie k anémii (zníženie počtu červených krviniek), k zvýšenému riziku infekcie (zníženie počtu bielych krviniek) alebo ku krvácaniu či k vzniku modrín (znížením počtu krvných doštičiek).

Čo ak nepracuje správne?

Do tejto skupiny príčin patria mnohé krvné choroby, závažné infekcie a pod. Ide tiež o stavy, keď zo sleziny nemôže voľne odtekať krv, hromadí sa tu a to je príčinou pečeňových chorôb, najmä cirhózy.

4. ORGÁN: KOŽA

Koža je zložitý orgán, ktorý tvoria mnohé špecializované bunky a má niekoľko dôležitých funkcií, najmä ochranných. Chráni a izoluje hlbšie uložené orgány, je dôležitá pri regulácii teploty organizmu, chráni pred zranením, infekciami, chemikáliami, ale aj pred ultrafialovým žiarením. V koži sa tiež vytvára potrebný vitamín D.

Koža patrí k hlavných „ničiteľom“ škodlivín z nášho vnútra. Zbavuje telo toxínov pomocou potu, mazu. Cez póry sa uvoľňuje voda, soľ, močovina, oxid uhličitý a pod.

Čo ak nepracuje správne?

Rôzne kožné problémy prezrádzajú, že niečo v organizme nefunguje správne. Ide o vyrážky, ekzémy, začervenanie... A aj bledá, suchá či mastná pokožka môžu signalizovať ťažkosti, ktoré sa dejú vnútri organizmu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:43