Petra chce motivovať iné ženy aby tento problém riešili.
StoryEditor

ROZHOVOR Petra nám opísala svoj boj s alkoholizmom a prečo do neho spadla

28.09.2022, 09:49
Zdravie

Závislosť na alkohole má rôzne podoby avšak spoločné majú jedno. Všetci do jedného pred svojim okolím skrývajú, že pijú a po drinku siahnú aj keď sú sami. Petra Hublová do toho tiež spadla po nešťastnej udalosti v jej živote. Prišla o dieťa a útechu hľadala na dne pohárika. Teraz sa už štyri mesiace lieči a priznáva, že to bude boj na celý život.

Rozhodla si sa ísť s kožou na trh a svoj problém si zverejnila na sociálnej sieti? Prečo?

Dlhé roky pracujem v médiách. Ako lifestylová novinárka som cítila zodpovednosť upozorniť na problém ženského alkoholizmu. Dlhé roky som sa tvárila ako Bohémka, ktorá nemá žiaden problém. Ale ten problém som v skutočnosti mala…Prvé roky som pila od radosti. Potom neskôr už od smútku. Po mimomaternicovom tehotenstve som začala piť prvú ligu. Nikdy som však nepila tvrdý alkohol. Pila som len prosecco a pivo, ale veľké množstvá. Takmer som nejedla…Len som pila a fajčila. Ten pocit, že moje tehotenstvo bolo neúspešné ma ubíjal. Chcela som sa zničiť.

Priznala si, že máš problém s alkoholom. Kedy si si uvedomila, že niečo nie je v poriadku?

Ženský alkoholizmus je rafinovaný. Po prvýkrát som si povedala, že som alkoholička, keď som si fľaše šumivého vína začala schovávať, rovnako tak aj plechovky od piva. Nebola som však klasická alkoholička, ktorá by bola červená a opuchnutá. Starala som sa o seba. Vždy som bola pekne oblečená, upravená, chodila som na kozmetiku a dokonca som aj pravidelne športovala. Ale keď žena skrýva pred partnerom alkohol, tak určite alkoholičkou je. Bola som upravená, dobre vyzerajúca, no klamala som kam som chodila. Alkohol bol náplasťou na moju dušu, ktorá trpela. Mala som úzkosti a popôrodnú depresiu, aj keď som nerodila. Tým, že som však tehotná bola, tak tie hormóny so mnou lomcovali. A áno, dieťa sme plánovali. Jeho strata ma zlomila.

Videlo tvoje okolie, blízki a kamaráti, že nie si v poriadku? Hovorili ti k tomu niečo?

S odstupom času môžem povedať, že to videli všetci. Moje kamarátky si dali obed, alebo večeru s nealkom. Ja som si k tomu musela dať vždy drink. Moja rodina tiež videla, že mi chutí. Mala som také čudné tendencie obvolať celú rodinu, keď som mala otvorenú fľašu prosecca. No, čo vám poviem… Bľabotala som a nebola som v top forme. Bola som možno pekná, ale smutná a zúfalá alkoholička.

Koľko si bola závislá?

Keď si mladá žena kúpi na raňajky dve pivá, tak závislá určite je. Neviem to takto povedať. Dlhé roky som pila skôr spoločensky, po potrate som zapíjala smútok a stratu dieťaťa, alebo teda ak to poviem surovo, tak plodu.

Kam si sa rozhodla ísť po pomoc. Vyhľadala si terapeuta či psychiatra?

Mám okolo seba výborných odborníkov. Od psychológov až po psychiatrov. Alkoholizmus je ťažká diagnóza. Zapíjala som úzkosti a depresie. Nebolo to šťastné, no inak som v tom čase nevedela. Môj alkoholizmus je sekundárny. Hlavne mám diagnózu úzkosti, podobne ako mnoho ľudí v dnešnej ťažkej dobe.

V čom spočíva teraz liečba? Aký máš režim a čo musíš dodržiavať?

Moja liečba spočíva v návšteve odborníkov. Stále uvažujem, či nedám dlhší liečebný pobyt, alebo to budem riešiť len ambulantne. Uvidím, ako to to budem riešiť. Popri tom sa snažím veľa hýbať a športovať, to mi vždy pomohlo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:01