Overte si blahodarné účinky kombuchy na vlastnom tele.dreamstime
StoryEditor

Lepšie trávenie, hlbší spánok a jednoduchšie chudnutie: Aj s tým vám pomôže pitie kombuchy

26.09.2022, 06:00
Zdravie

Počuli ste už o kombuche? Tento nápoj získate pridaním špecifických kmeňov baktérií spolu s kvasinkami a cukrom do zeleného alebo čierneho čaju a necháte ho kvasiť zhruba 10 až 14 dní. Okrem vynikajúceho nápoja však získate oveľa viac. A to nápoj, ktorý buduje imunitu, pomáha s trávením a podporuje chudnutie. Okrem toho má antibakteriálne účinky a priaznivo vplýva aj na nervový systém.

Kombucha v sebe ukrýva naozaj samé zdraviu prospešné antioxidanty, vitamíny B,C,E,K, aminokyseliny, ale aj probiotiká. Čo všetko môžete jej pitím získať?

Podpora trávenia

Vďaka vysokému podielu kyselín, aminokyselín, enzýmov a probiotík čaj priaznivo ovplyvňuje trávenie. Podľa niektorých výskumov dokonca vďaka nemu môžete predchádzať žalúdočným vredom a v niektorých prípadoch ich aj liečiť. Živé probiotické kultúry obnovujú rovnováhu celkového tráviaceho traktu.

Liečba artritídy

Je známe, že pri liečbe rôznych typov artritídy sú nápomocné glukozamíny. Práve tie sú bohato zastúpené aj v kombuche. Glukozamín navyše ovplyvňuje tvorbu kyseliny hyalurónovej, ktorá pomáha pri udržiavaní chrupavky a tiež poskytuje úľavu od bolesti v prípade, že trpíte artritídou.

Antibakteriálne a antimikrobiálne účinky

Ďalší význam má kombucha v prípade antibakteriálnych a antimikrobiálnych účinkov. Zaberá predovšetkým proti kvasinkám kandidy a tiež proti infekčným baktériám. Najmä antimikrobiálne účinky zabraňujú rastu a množeniu nežiaducich baktérií. Zároveň však nemajú vplyv na prospešné baktérie.

Detox organizmu

Okrem už spomenutých pozitívnych vlastností má kombucha tiež schopnosť dokonale detoxikovať telo. Zodpovedá za to predovšetkým kyselina glukurónová, ktorá na seba v pečeni naviaže toxíny, ktoré následne v obličkách eliminuje. Vďaka tomu bude v dobrej kondícii nielen pankreas, ale aj vaša pečeň. Ak v tele nezadržiavate žiadne toxíny, je to jedna z najlepších prevencií proti rakovine. Zbavením sa nežiaducich látok podporíte aj chudnutie.

Podpora imunity

Veľké množstvo antioxidantov, ktoré čaj z kombuchy obsahuje, vplýva na budovanie imunity. Netreba však zabúdať ani na to, že nápoj bojuje s mnohými vírusovými a tiež bakteriálnymi infekciami. Aj hladina energie v tele stúpa, ak si doprajete tento lahodný fermentovaný nápoj. Udržiava tiež zdravú hladinu cholesterolu v krvi.

Nervový systém

Celý rad aminokyselín, tiež kofeín, teofylín, teobromín a aj vitamín C či vitamíny skupiny B priaznivo ovplyvňujú nervovú sústavu. Netreba snáď pripomínať, že práve v kombuche sú všetky spomenuté zložky zastúpené. Prináša tiež psychickú vyrovnanosť a pohodu. A je nápomocná, ak trpíte nespavosťou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 10:20