Včelí peľ je bohatým zdrojom bielkovín.Shutterstock
StoryEditor

Nielen med, ale aj včelí peľ funguje ako všeliek. Pozrite, s čím všetkým vám môže pomôcť

25.08.2022, 18:00
Zdravie

Exotické superpotraviny valcujú trh a predbiehajú sa, ktorá je lepšia a má viac benefitov pre zdravie. Nie je však nutné, aby sme konzumovali len goji či chia semiačka. Včelí peľ, vyprodukovaný na Slovensku, ponúka vášmu telu a zdraviu oveľa viac. Poznáte tento žltý zázrak a viete s čím všetkým vám dokáže pomôcť?

Včelí peľ má príjemnú kvetovú chuť a môžete ho konzumovať samostatne, ale tiež ako prísadu do smoothie, kaše, šalátov, ovsených vločiek či jogurtu. Ak by vám však jeho chuť alebo konzistencia prekážala, máte možnosť zakúpiť si ho aj v podobe tabliet.

Bohatý na bielkoviny

Včelí peľ je bohatý na bielkoviny. Preto je výborným doplnkom výživy aj pre vegetariánov či vegánov, ktorí si sledujú dostatočný príjem živín vo svojej strave. Už 20 g včelieho peľu zodpovedá dávke bielkovín z jedného kilogramu mäsa. Obsahuje tiež množstvo proteinogénnych aminokyselín.

Vitamíny a minerály

Vo včelom peli je zastúpený celý rad vitamínov. Vo veľkom množstve je bohatý na vitamíny B – komplex a vitamín C. Síce v menšom množstve, ale predsa, sú v ňom zastúpené aj vitamíny A, D a E. Navyše, okrem spomenutých proteínov obsahuje esenciálne aminokyseliny, vápnik, fosfor a tiež horčík, draslík a železo. Nechýba tiež mangán a selén.

Vplyv na zdravie

Včelí peľ môžete konzumovať ako doplnok výživy aj vtedy, ak nemáte žiadne zdravotné problémy, skrátka ako prevenciu. Dodá vám energiu, čiže si ho môžete dopriať pred športom, budete mať vďaka nemu lepší výkon a tiež výdrž. Po športe zníži únavu a pomôže s lepšou regeneráciou. Hlavne v zimných mesiacoch vám bude nápomocný pri budovaní imunity. Zvoliť prírodnú cestu je predsa vždy dobrá voľba. Navyše, práve vďaka vitamínom B skupiny a horčíku, ktoré peľ obsahuje, má upokojujúce ba až antistresové účinky. V prípade, že prežívate psychicky náročné obdobie, aj vďaka peľu sa môžete cítiť oveľa lepšie. Peľ je považovaný tiež za prírodné antibiotikum. Problémy s prostatou a kĺbmi, opuchy končatín - aj proti tomuto dokáže včelí peľ zabojovať.

Schudnete aj omladnete

Ak sa snažíte o redukciu váhy, včelí peľ znižuje chuť do jedla a zároveň zrýchľuje metabolizmus, čo vám môže dopomôcť k strate pár kilogramov. Samozrejme, ruka v ruke so zdravou stravou a pohybom. Okrem toho priaznivo vplýva na celý tráviaci trakt. Vďaka už všetkým, vyššie spomenutým stopovým prvkom a vitamínom má priaznivý vplyv aj na pleť a spomaľuje jej starnutie. Iste oceníte aj antioxidačné účinky.

Dávkovanie

Dávkovanie sa môže u jednotlivcov líšiť, preto si vždy pozorne naštudujte príbalový leták, alebo informácie na obale produktu. Ohľadom dávkovania vám môže poradiť aj váš lekár. Jediné obmedzenie je uvádzané u dojčiacich a tehotných žien. Ani alergici sa mu nemusia vyhýbať, práve naopak. Peľ sa však nesmie užívať dlhodobo a je nevyhnutné si medzi „kúrami“ dopriať prestávku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:59