Depositphotos
StoryEditor

5 rád, ako sa vyhnúť cirkusu pred návštevou zubára. Toto vaše dieťa upokojí

21.09.2022, 00:00
Zdravie

Pre dieťa pomerne stresová situácia môže napokon dopadnúť viac než pozitívne. Prinášame návod na to, ako bude mať váš potomok pekné spomienky na návštevu zubára a vypestuje si tak návyk, ktorý ho bude sprevádzať celým životom.

Návšteva zubára môže priniesť napríklad motiváciu k poctivému umývaniu si zubov. Pravidelné prehliadky, trhanie mliečneho zubu či dentálna hygiena bez stresu a ranného cirkusu doma pred vchodovými dverami znamenajú pre vás ušetrené nervy i peniaze. Všetko tkvie v príprave na deň D. Možno vám pomôže aj týchto 5 overených techník:

1. Choďte príkladom

Nezanedbajte prípravu a drobcovi sa pred touto udalosťou dostatočne venujte. Opadne z neho nedôvera a strach z takejto návštevy. Určite nespomínajte svoje bolestivé zážitky. Namiesto toho ho radšej vezmite so sebou, keď pôjdete k svojmu zubnému lekárovi na preventívnu prehliadku. Uvidí tak, že to nie je nič bolestivé a strašidelné.

2. Deťom neklamte

Pri príprave vášho dieťaťa na návštevu zubnej ambulancie si nevymýšľajte. Hovorte s ním narovinu avšak vyhýbajte sa slovám ako strach, bolesť, ihla alebo vŕtačka. Zbytočne to v ňom môže vyvolať neistotu. Voľte slová, ktoré navodzujú príjemný pocit a siahajte po synonymách.

3. Zahrajte sa doma na zubára

Na oboznámenie sa s problematikou sú vhodné aj rôzne hry, pri ktorých sa budete hrať na doktora. Týmto spôsobom si môže vaše dieťa návštevu u zubára „nacvičiť“. Okrem toho v kníhkupectve dostať obrázkové knižky, ktoré názorne vysvetľujú, čo sa v zubnej ambulancii deje. Prezrite si knižku spolu s dieťaťom a objasnite mu všetko, na čo sa bude pýtať.

4. Najprv len na skúšku

Premiéra u zubného lekára by mala začínať jednoduchou bezbolestnou kontrolou. Aj keď treba vytrhnúť prvý mliečny zub, skúste sa s doktorom dohodnúť, že najprv prídete s drobcom iba na „obhliadku“. Tak sa ľahšie vybuduje dôvera dieťaťa k zubárovi.

5. Na odmenu zabudnite

Sľubovanie odmien sa vám nemusí vyplatiť. Evokuje v dieťati nedôveru. Vety ako: Keď otvoríš pekne ústa, dostaneš darček nie sú adekvátne, lebo spôsobujú u detí nedôveru. V ich ušiach to znie ako Bude to síce strašné, ale keď to vydržíš, dostaneš odmenu!“. Ak má vaše dieťatko obľúbenú hračku zoberte ju so sebou. Bude sa vďaka nej cítiť v ambulancii bezpečnejšie.

image
Depositphotos

Náš tip:

Kvalitná zubná starostlivosť už nie je nadštandard, treba si ale detailne naštudovať ponuky našich zdravotných poisťovní. Príspevky na detskú zubnú starostlivosť sa totiž odlišujú.

 

Dôvera

  • 150 € ročne (5x 30€)
  • Dentálny balíček v hodnote 30 € pre 4-ročných
  • Deti do 14 rokov môžu príspevok použiť aj na pečatenie trvalých zubov

VšZP

  • 30 € na zubnú starostlivosť pre deti
  • Na získanie vyššieho príspevku z Peňaženky maxi treba vytvoriť skupinu 3 až 8 poistencov

Union

  • 100 € na zubné ošetrenie, 50 €na dentálnu hygienu
  • Podmienkou pre získanie benefitu je aspoň jeden rodič poistený v Unione

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 03:45