Búšenie srdca človeka vystraší, no väčšinou nejde o závažnejší zdravotný problém.Dreamstime
StoryEditor

Keď srdce bije príliš silno, máme sa báť? Takto rozoznáte, že už ide o vážny zdravotný problém

22.06.2023, 08:00
Zdravie

Pocit, že vám srdce bije príliš rýchlo, príliš silno, nepravidelne, sa odborne nazýva búšenie srdca. Človeka vystraší, no väčšinou nejde o závažnejší zdravotný problém.

Búšenie srdca je nešpecifický pocit, pocit rýchlej činnosti, chvenia alebo preskakovania srdca. Väčšinou nejde o život ohrozujúci stav, ale je potrebné došetrenie jeho pôvodu.

Nezvyčajná činnosť srdca môže vystrašiť

Búšenie sa objavuje najmä v strese a pri pocitoch úzkosti či strachu. Spôsobiť ich ale môže aj kofeín, nikotín a alkohol a tiež príliš intenzívna fyzická aktivita. „Často ich pociťujú ženy počas tehotenstva. Zriedka môžu byť dôsledkom závažnejšieho ochorenia srdca. Preto ak sa opakujú častejšie, vyhľadajte pre istotu lekára,“ radí Únia pre zdravšie srdce, ktorá zastrešuje pacientov aj lekárov.

S jeho návštevou by ste podľa únie nemali otáľať, pokiaľ sa u vás popri palpitáciách objaví dýchavičnosť, závraty, bolesť na hrudníku alebo mdloby. „Príčinou môžu byť ochorenia štítnej žľazy, príliš nízke hladiny cukru v krvi, anémia, príliš nízky krvný tlak, horúčkovité ochorenie, či dehydratácia organizmu,“ vysvetľujú pacienti.

Ak sú palpitácie príznakom ochorenia srdca, obyčajne sa podľa únie prejavujú ako nepravidelný srdcový rytmus – arytmia. Objavujú sa u pacientov s koronárnou chorobou srdca, pri postupnom zlyhávaní srdca, ako aj u tých, ktorí prekonali infarkt, majú ochorenie srdcových chlopní alebo problémy so samotným srdcovým svalom.

Ako búšenie liečiť

Liečba palpitácií závisí od ich príčiny. Pokiaľ nie sú príznakom závažnejšieho ochorenia, obyčajne samy odznejú a nie je potrebná žiadna liečba. Stačí sa vyhýbať faktorom, ktoré ich spôsobujú – znížiť stres a úzkosť, vyhýbať sa niektorým druhom jedál a nápojov, napríklad káve a s mierou užívať lieky, ktoré pôsobia ako stimulanty (napr. lieky proti prechladnutiu a chrípke, či kašľu). „Pokiaľ to na zmiernenie palpitácií nestačí, lekár môže v niektorých prípadoch predpísať liečbu betablokátormi alebo tzv. blokátormi kalciového kanála,“ uvádza Únia pre zdravšie srdce. V niektorých prípadoch, kde sa nedarí poruchu srdcového rytmu kontrolovať liekmi, môže byť indikovaná tzv. ablácia. Ide o invazívny alebo chirurgický zákrok, pri ktorom sa pomocou katétrov ošetrí v srdci miesto, kde arytmia vzniká alebo sa šíri.

Ak lekár odhalí, že palpitácie sú prejavom iného ochorenia, napríklad anémie či srdcovej arytmie, cieľom liečby je liečiť toto pôvodné ochorenie. Pokiaľ vám búšenie srdca spôsobuje užívanie niektorých liekov, lekár vám pomôže nájsť inú, pre vás vhodnejšiu liečbu.

Kedy sa môže vyskytnúť búšenie?

  • ak sa zvýši telesná teplota-  náš organizmus reaguje zvýšením srdcovej činnosti. A to hlavne pri horúčke, ktorá väčším podielom zaťažuje organizmus.
  • pri poruchách funkcie štítnej žľazy- zvýšenú produkciu hormónov drene nadobličiek, ako pri ochorení feochromocytóm.
  • pri hyperglykémii- znížená hladina cukru v krvi, je stavom, keď sa môže vyskytnúť búšenie srdca
  • pri dehydratácii
  • pri anémii - môže sa tiež vyskytnúť zrýchlená činnosť srdca, a teda aj pocit búšenia
  • pri bolesti - bolesť silnej intenzity pri dlhodobých ochoreniach, ale aj akútna bolesť napríklad pri úrazoch
  • pri príliš nízkom krvnom tlaku

Pulzová frekvencia

  • Bradykardia – menej ako 60 pulzov za minútu

Ide o zníženú frekvenciu. Za normálnych okolnosti je frekvencia nižšia, napríklad v pokoji, pri relaxácii alebo v spánku.

  • Normálna frekvencia – od 60 až po 100 pulzov za minútu

Normálna frekvencia je u každého človeka individuálna. Napríklad, športovci, alebo trénovaní ľudia majú normálne hodnoty pulzu od 40 do 60 pulzov za minútu.

  • Tachykardia – viac než 100 pulzov za minútu

Dlhodobo zrýchlený pulz a pulz bez prechádzajúcej fyzickej alebo psychickej záťaže.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:58