Močový mechúr sa dá vytrénovať.Dreamstime
StoryEditor

Chodíte stále na malú? Toto je 6 rád, ako skrotiť močový mechúr

15.03.2023, 10:00
Zdravie

Každého piateho človeka trápi hyperaktívny močový mechúr, ktorý ho núti takmer každú polhodinu vyhľadať toaletu.

Dobrou správou je, že aj močový mechúr sa dá vytrénovať a dostať tak jeho nadmernú aktivitu pod kontrolu.

1.     Zdravý pitný režim

Aj keď bojujete s hyperaktívnym močovým mechúrom a inkontinenciou, neobmedzujte príjem tekutín. To môže viesť k dehydratácii a koncentrovanejšiemu moču, ktorý obsahuje veľa odpadových produktov, a tým ešte viac dráždi na časté močenie. Mali by ste piť častejšie a v menších množstvách, 1,5 až 2 litre tekutín podľa hmotnosti. Dve hodiny pred spánkom už nepite vôbec. Tým sa zlepší nočná frekvencia a zlepšia sa príznaky noktúrie (nočného močenia). Najlepšia je čistá voda, pretože bublinkové nápoje pôsobia dráždivo. Zároveň obmedzte alkoholické nápoje.

2.     Obmedzte fajčenie

Príznaky hyperaktívneho močového mechúra sú bežnejšie u ľudí, ktorí sú fajčiari alebo boli fajčiarmi, oproti tým, ktorí sa cigariet nikdy nedotkli. Fajčenie znižuje kondíciu ciev, čo môže viesť k strate kyslíka vo svaloch močového mechúra. Seknutie s fajčením tak môže pomôcť znížiť príznaky hyperaktívneho močového mechúra. Rovnako aj chronický kašeľ spájaný s fajčením môže oslabovať svaly panvového dna, ktoré riadia tok moču, čo nakoniec môže spôsobiť stresovú inkontinenciu.

3.     Riaďte sa pokynmi doktora

Ak sa príznaky zhoršujú a neprestávajú, je dôležité navštíviť odborníka. Lekár na základe otázok a vyšetrení určí, či ide o hyperaktívny močový mechúr, a nastaví liečbu. Tá pozostáva z troch častí – medikamentóznej liečby (lieky), behaviorálneho tréningu a úpravy životného štýlu. Pred návštevou lekára by ste si mali pripraviť záznam močového mechúra za posledných 48 hodín. Pomôže to lekárovi určiť, v akom stave je váš močový mechúr, a ľahšie sa mu bude nastavovať liečba a terapia. Toto ochorenie je liečiteľné a ak sa budete riadiť pokynmi doktora a lieky užívať podľa predpisu, váš močový mechúr sa dá do poriadku.

4.     Začnite cvičiť

Nadváha zvyšuje pravdepodobnosť vzniku hyperaktívneho močového mechúra. Ak k zdravej strave pridáte cvičenie, môžete svojmu mechúru významne pomôcť. Pozor však, cvičenia s veľkým nárazom (skákanie alebo beh) môžu vyvíjať tlak na močový mechúr alebo panvové svaly a zvyšovať únik moču. Namiesto toho skúste cviky, ktoré posilňujú svaly panvového dna, ako sú napríklad joga alebo pilates.

5.     Tréning pre mechúr

Za podporu močového mechúra sú zodpovedné svaly panvového dna, ktoré pomáhajú regulovať tok moču močovou trubicou. Ak dôjde k ich oslabeniu alebo poškodeniu, môže to spôsobiť stresovú inkontinenciu. Cviky na panvové dno vrátane Kegelových cvikov, drepov alebo mostíka môžu pomôcť posilniť svaly okolo močového mechúra a v ňom, aby sa zabránilo inkontinencii. Stačí, ak každý deň venujete aspoň 10 minút cvičeniu a určite pocítite rozdiel.

6.     Úprava jedálnička

Moč obsahuje tekuté odpadové produkty z prijímanej potravy, a tak niektoré jedlá môžu spôsobiť podráždenie a svalové kŕče v močovom mechúre, čo vedie k urgentnej potrebe na močenie. Každý reaguje na isté potraviny rôzne, ale vo všeobecnosti platí, že kofeín v čaji, káve, kolových nápojoch a energetických nápojoch či v čokoláde zvyšuje výdaj moču a je dráždivý pre močový mechúr. Vhodné je vyhýbať sa aj kyslým alebo citrusovým jedlám (citróny, pomaranče, mandarínky), ktoré môžu byť obzvlášť dráždivé pre močový mechúr. Mliečne výrobky a lepok môžu byť tiež problematické pre ľudí s intoleranciou. Dôležitá je vyvážená strava a pestrá strava s dostatkom živín. Pomôže vám, ak si budete viesť denník močového mechúra, vďaka ktorému zistíte, ktoré potraviny vám vyvolávajú príznaky.

Na tanier by ste si mali nakladať toto:

– veľa bielkovín: ryby, kuracie prsia, morčacie mäso, nízkotučné hovädzie, tofu a vajcia

– potraviny bohaté na vlákninu: mandle, hrušky, maliny, šošovica, fazuľa l ovocie: banány, jablká, hrozno, kokos a melón

– zelenina: kel, hlávkový šalát, uhorky, tekvica, zemiaky, brokolica, mrkva, zeler a paprika l orechy a semená: jačmeň, quinoa, ovsené vločky

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:23