Pravidelné saunovanie bude benefitom pre vaše zdravie.pexels
StoryEditor

Chudnutie nebolo nikdy ľahšie: Stačí jedna návšteva tohto miesta a spálite kalórie ako počas tréningu

02.11.2023, 13:50
Zdravie

Pravidelný oddych, relax a regenerácia nielen tela, ale aj mysle, by mali byť rutinou, ktorú do svojich životov zavediete a budete sa snažiť dodržiavať ich. V hektickej dobe, zavalení pracovnými i rodinnými povinnosťami je to to najlepšie, čo môžete pre svoje telo urobiť. Ak túžite po dokonalom oddychu, rezervujte si termín v saune. Vďaka pravidelnému saunovaniu môžete dokonca schudnúť.

Kultúra saunovania k nám prišla z Fínska a čím ďalej, tým väčšej obľube sa teší aj v našich zemepisných šírkach. Budujú sa zaujímavé saunové svety, ktoré sú doslova oázou pokoja a vy z nich vychádzate ako znovuzrodení.

Saunou proti stresu

Za stres je zodpovedný hormón kortizol v krvi. Nemusíme pripomínať, že dlhodobý stres má negatívny vplyv na organizmus. Preto je nevyhnutné ho eliminovať. Spánok, strava, šport, ale aj saunovanie vám dopomôže k zvýšenej hladine endorfínov v tele, a tým pádom sa odbúra aj spomínaný hormón. Príjemné teplo a pokoj v saune bude na vás pôsobiť upokojujúco. Navyše pravidelné saunovanie, najmä v poobedňajších hodinách, priaznivo ovplyvňuje spánok.

Detox a chudnutie

V saune zo seba vypotíte veľké množstvo potu. Práve to je ideálne pre detoxikáciu, pretože spolu s potom, sa cez vašu kožu vyplaví množstvo toxínov, ktoré v tele zadržiavate. Meď, ortuť, zinok, kadmium, olovo, ale aj arzén a iné chemikálie. Pri pohľade na ľudí sediacich v saune je ťažké uveriť, že počas takého pasívneho trávenia času pália nejaké kalórie. Pravdou však je, že už počas pol hodinky spálite aj cez 400 kalórii, čo sa rovná hodinovému intenzívnemu tréningu. Pravidelným saunovaním si dokážete dokonca zrýchliť spomalený metabolizmus, čo iste oceníte, ak sa snažíte zhodiť nejaké to kilečko. Veľkým plusom je tiež okysličenie celého tela a v prípade, že trpíte vysokým tlakom, dokáže vám pomôcť aj s tým. Pred návštevou sauny sa však nezabudnite poradiť s vašim lekárom. Pri niektorých zdravotným problémoch sa totiž návšteva sauny neodporúča.

Kedy áno a kedy nie?

Ochorenia rôzneho typu môžu byť kontraindikáciou k tomu, aby ste navštívili saunu. Saune by ste sa mali vyhnúť v prípade, že trpíte nejakou kožnou chorobou, respiračnými problémami, ale tiež v prípade, že máte problémy s obličkami, pľúcami či kĺbmi. Toto všetko vopred konzultuje s lekárom. Počas saunovania ani bezprostredne po ňom by ste svoju pohodu nemali zapiť pohárom prosecca či iným alkoholom. Doprajte si však poriadnu dávku vody a ľahšie jedlo, ovocie alebo zeleninu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 19:57